Ožujak 10, 2017 3525 Ilustracija / Pixabay

Potrošački kutak

Jesmo li građani drugog reda ili Europska kanta za smeće...?!

Ocjeni sadržaj
(3 glasova)

Potrošači su jedan od ključnih čimbenika koji doprinose gospodarskoj aktivnosti i utječu na konkurentnost i gospodarski rast, kazala je u ponedjeljak državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta Nataša Mikuš Žigman na održanoj konferenciji "Povjerenje potrošača-ključ razvoja gospodarstva", čiji organizator je i bilo Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta i Europski potrošački centar Hrvatske upriličen povodom obilježavanja nadolazećeg dana potrošača koji je 15. ožujka.

 

Samo zadovoljan i educiran potrošač, nastavila je, koji rado sudjeluje na tržištu usluga i roba i koji je aktivan korisnik, stvara poticajno okruženje i može konstruktivno pridonijeti poslovanju poduzeća koje stavlja proizvod na tržište, konkurentnosti i gospodarskom rastu, te je dodala da
Ministarstvo smatra kako je područje zaštite potrošača jedno od najvažnijih kojim se treba baviti i vrlo aktivno radi na tom području, koliko je to nama važno, hoćemo li se uključiti?!

Na spomenutoj konferenciji je zaključeno kako kroz četiri naša Savjetovališta Zagreb, Osijek, Pula i Split je dano 24 tisuće savjeta a pri čemu je polovica upita bila vezana uz trgovinu.

Naravno, trgovina je prva u kontaktu s potrošačima, a cilj je svakog trgovca zadovoljan potrošač, jer se samo takav vraća.

Istraživanja pokazuju da je razina znanja potrošača svakim danom sve veća, a ključ uspjeha trgovaca je zadržati lojalne kupce i osvojiti ili vratiti nelojalne.

Koliko nam je važna politika zaštite potrošača govori u prilog i izlaganje naše zastupnice u Europskom parlamentu Biljane Borzan, koja ističe kako su potrošačka prava jedna od najvažnijih politika EU-a, kako se nastoji ići u korak s vremenom, mijenjati zakone kako bi potrošač znao da kupuje sigurno i kvalitetno.

U tijeku je istraživanje u suradnji sa Hrvatskom agencijom za hranu, koje će pokazati postoji li različita kvaliteta u Hrvatskoj u usporedbi sa zapadnoeuropskim državama. Anketa je naime pokazala kako 82,6 posto hrvatskih građana smatra da su proizvodi za istočno europsko tržište lošije kvalitete.

Navela je i kako je slovački veterinarski institut proveo slično istraživanje, testirana su 22 prehrambena proizvoda i gotovo kod polovice je nađena razlika u kvaliteti.

Kaže kako se o toj temi nerado govori u EU-u, jer se ne želi priznati da postoje građani prvog i drugog reda. No, očito je da problem postoji i potrebno ga je riješiti kroz zakonske izmjene, jer se trenutno u zakonima definira samo sigurnost proizvoda, ali ne i kvaliteta, rekla je.
Dakle, evidentno je da se provode istraživanja na hrvatskom tržištu koje obuhvaća prehrambene proizvode, također i neprehrambene kao što su : proizvodi za osobnu higijenu, paste za zube, gelova za tuširanje, te deterdženti i slično.

Također je evidentno, da su ta istraživanja pokazala, da je polovica proizvoda poput mliječnih, mesnih, proizvoda o ribe, čokolada, peciva, sira i pića na njihovom tržištu lošije kvalitete nego na npr., austrijskom tržištu, pa tako velik broj građana smatra da ih multinacionalne kompanije tretiraju kao građane drugog reda ili pak da smo europska kanta za smeće....

Imali smo prilike čuti da je dosadašnjim istraživanjima utvrđena najveća nesukladnost zabilježena na uzorcima iz kategorije mesa i mesnih proizvoda, mlijeka i mliječnih proizvoda, žitarica i proizvoda od žitarica, grickalica i deserta, da li ste i vi imali slučaj, da kupite brendirani proizvod koji ipak nije okusa, kojeg bi trebao biti, te vam stvorio sumnju o dvostrukoj kvaliteti tog proizvoda??!

Zbog tako izazvane sumnje danas veliki broj građana Hrvatske ipak smatra da su proizvodi namijenjeni istočnom europskom tržištu lošije kvalitete od onih namijenjenim trgovinama u zapadnim članicama EU, takvo stanje postaje zabrinjavajuće zbog čega je i potrebno aktivno nastaviti istraživanje kvalitete prehrambenih i neprehrambenih proizvoda kako bi se utvrdilo stvarno stanje, da bi bili sigurno da imamo kvalitetu koju i plaćamo.

Možda i nije sve tako crno, možda se ugodno iznenadimo, kakva su vaša iskustva?

Međutim, jedno je sigurno, a to je da jednakost svih građana EU ne bi smjela biti upitna i ostati samo na papiru.

Ukoliko kao potrošač trebate savjet ili imate pitanje, možete ih postaviti putem mail-a i to na: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., na koja ćemo nastojati odgovoriti u određenom roku.

Poslijednja izmjena dana Petak, 10 Ožujak 2017 10:44
djelomob1.jpg