Lipanj 25, 2017 3381

Svima koji znaju i ne znaju, ili „ne znaju“ kada je rođendan Lijepe naše, sretan 25. lipanj Dan državnosti Republike Hrvatske

Ocjeni sadržaj
(1 Glasaj)

Piše: Vinko Đotlo tajnik Udruge Hrvatski Domobran ŠK županije 

Samostalno i ponosno, povećim korakom i sigurno u budućnost, već kao starija punoljetnica koja je ušla u svoju 26 godinu zrelosti, neovisnosi i suverenosti, Hrvatska je obilježila 25. lipnja 2017. svoj veliki dan, Dan državnosti. Poslije velike pomutnje i zbunjenosti koju je u hrvatski narod unijela povijesno neprirodna koalicija šest političkih stranaka i partija, naslijednica Komunističke partije SDP-a, HSS-a i HSLS-a, kada je u najtežoj i najkritičnijoj godini hrvatske samostalnost 2001. revolucionarno dokinut 30. svibanj i nametnut 25. lipanj, hrvatski narod još uvijek s pravom nostalgiči za tim datumom koji se slavio kao Dan državnosti.

U veoma kratkom vremenskom periodu 30. svibanj se duboko bio usadio, i ostao, uvučen u srca hrvatskog naroda, što je i bio razlog foteljaške koalicije koju je predvodio Raćanov SDP uz ponižavajuću poslušnost Tomčićeva HSS-a, i Budišinog HSLS-a, bio je razlog da ga se dokine i zamijeni. Svehrvatski narod i danas traži, i nada se, da će mu se vratiti taj dan kada se kako u Domovini tako i diljem svijeta gdje žive Hrvati djetinjastom čistočom i radošcu obilježavao kao Dan rođenja Lijepe Naše.

Htjeli su nam i to oteti kao što su nam svaki nacionalni znak i identitet desetljećima otimali. I nažalost dijelom su uspjeli. Tim činom brisanja memorije, ili njenom nićim opravdanim pomjeranjima, ponovo su, iz iskustva prošlosti, podijelili hrvatski narod, te desetljeće vratili unazad, i time usporili hrvatski put u europske i natovske integracije.

A kako svaka podjela naroda koči i njegov gospodarski razvitak, tako je i šestojanuarska vlada, iz dvijetisućite skrpljena svim i svaćim, a najmanje domoljubno domobransko hrvatskim vrijednostima, vrijednotama koje žive i njeguju svi europski i slobodni narodi, zaustavila je Hrvatsku na ekonomskom putu i držala je cijelo vrijeme svoje vladavine u prisilnoj stagnaciji. Pa čak i poticala u nazadovanje.

I ne samo da su ispremještali nacionalne datume novije hrvatske povijesti, več su od političke

hrvatske tadašnjosti napravili i politicki "bosanski lonac", koji i danas vrije. Stoga je trebalo više od jednog desetljeća da se politička scena stabilizira, da se naložena, i stalno ložena vatra pod loncem
počne gasiti. Sve je to omogućilo da se počne ne samo razmišljati već i slobodno govoriti o potrebitom povratku 30. svibnja kao Dana državnosti, koji je, urastao u srca hrvatskog naroda, kao ni jedan drugi noviji povijesni datum hrvatske slobode, samostalnosti i neovisnosti.

Kako mu ne bi uzeli sve na putu koji su revolucionarno trasirali a na kojem su dvijetisučite porušili sve domoljubne, domobranske, nacionalne i vjerske znakove, hrvatski narod prihvaća i 25. lipanj kao Dan državnosti, samo da ne bi ostao bez ićega. Prihvatio i obilježavao ga sve ove godine, pa i ove dvijetisuće i sedamnaeste, nakon koje očekuje zaslužni povratak na 30. svibanj. Povratak na taj datum znači i povratak na ono slavljeničko, zanosno i nacionalno slavlje u zajedništvu svih Hrvatica i Hrvata ma gdje bili i živjeli.

Povratak na 30. svibanj kao Dan državnosti značilo bi i konačno zaustavljanje procesa detuđmanizacije, dakako i dekroatizacije, koje je započela tadašnja „šestojanuarska" vlast, a i danas ga iz opozicije nastavlja i vodi.To znači i ponovno viđenje one slike okičenosti domova, kuća, trgova i ulica hrvatskim trobojnicama, koje su se vijorile i rukama stari i mladi kako u Domovinskoj tako i Iseljenoj Hrvatskoj. I zbog toga je potreban povratak Dana državnosti na dan rođenja Lijepe Naše,30. svibanj, kojeg nam je otela neprirodna i anacionalna šestero partijska koalicija iz dvijetisućite godine. Isti oni koji danas prišivaju ovoj koaliciji neprirodnost, a koja je zapravo u toj neprirodnosti veličine makova zrna u odnosu na neprirodnost koalicije bivših komunista i Hrvatske seljačke stranke.

Iz oporbenih rovova napose se žestoko udara na ovu vladajuču koaliciju u vrijeme obilježavanja Dana državnosti, kako bi se isti i dalje devalvirao, a hrvatski ga se narod u potpunosti odrekao. I kao što nisu uspjeli dvijetisućite ne će ni danas što pokazuju slavljeničke slike obilježavanja iz svih krajeva Lijepe Naše. Dio tog slavljeničkog svehrvatskog mozaika ocrtan i uokviren državničkom mudrošću prvog hrvatskog predsjednika doktora Franje Tuđmana, svakako je i viđena kockica slavlja u Vodicama, na kojem je sudjelovala i udruga Hrvatski Domobran, Šibensko-Kninske županije ogranak Vodice.

No da je u hrvatskom narodu velika zbunjenost, nepoznavanje, i „nepoznavanje" nacionalni datuma, kao i Dana državnosti, pokazuju i ne sudjelovanja na polaganju vijenaca i paljenju svijeća, onih koji bi trebali biti prvi na tim mjestima, dočekati i čestitati svakom koji dođe na te obljetnice. Stoga bi o svakom nacionalnom datumu, o hrvatskoj povijesti, djeca morala više učiti u školama, a svaki novi dan u učionicama započimati pjevanjem državne himne Lijepa Naša. Napose bi to trebali učiti političari, pojedinci iz svake stranke i partije. Svima koji znaju i ne znaju, ili „ne znaju" kada je rođendan Lijepe Naše, sretan 25. lipanj Dan državnosti Republike Hrvatske.

Piše: Vinko Đotlo tajnik Udruge Hrvatski Domobran ŠK županije

Poslijednja izmjena dana Nedjelja, 25 Lipanj 2017 22:05
djelomob1.jpg