Srpanj 25, 2017 3634 Ilustracija / Pixabay

Demagogija političara ili istinska briga: "Pazi da ti kuća ne ode na inkanat"

Ocjeni sadržaj
(2 glasova)

Izmjene, dopune ili novi zakoni, bilo Ovršni ili neki drugi, samo "budućim ovršenicima" će donijeti ublažavanje situacije zato što zakoni ne mogu imati povratno djelovanje. Tako da predložene i usvojene izmjene Ovršnog zakona neće vrijediti za sada ovršene građane, jer se postupci vode po zakonu po kojem je postupak i pokrenut.

 

U turbulentnim vremenima potrošačkih sporova i ovršnih postupaka svima se nameće razmišljanje o tekućoj problematici. Ne malo puta, svi sve znamo i u sve se razumijemo, često puta previše emotivno pristupamo problemima iz kojih događanja izađe više štete nego koristi, a opet vjerujem sve s "dobrom" namjerom...

Narodna izreka "daj dite materi" ili "jutro je pametnije od večeri",..eh ima još mudrosti naših starih kojih bismo se trebali više puta pridržavati, ali "samo smo ljudi"....

Mudru izreku "pazi da ti kuća ne ide na inkanat", mislim da ne trebam posebno objašnjavati što to znači. A što se onda danas dešava, zašto nam kuće idu na inkanat??? I koliko sudjelujemo u tome?!

Pravo pitanje traži i prave odgovore a ne demagogiju koju veliki dio naših političara potencira s ciljem da se svidi narodu, a što smo imali prilike gledati i slušati upravo ovih dana prije stanke. Dakle, svakako je dobro i poželjno rješavati i ublažiti posljedice Ovršnog zakona ali puno bolje bi bilo riješiti uzroke, na primjer: nezaposlene zaposliti, samohranim majkama (čija djeca ne primaju alimentaciju) dati prednost, kazniti poslodavce koji "na crno" drže zaposlenika kako bi izbjegli ovrhu za alimentaciju i slično...

Uvijek je bilo ovrha, odnosno prisilnih izvršenja bilo radnji, činidbi itd. i bože sačuvaj da, kako su neki prizivali, treba Ovršni zakon "staviti van snage". Ovršni zakon gleda se kroz prizmu ovršenih i osiromašenih ljudi ali čije slučajeve treba sagledati zasebno i u to ovom prilikom ne bih ulazila, ali ono što želim kazati je, da mora postojati instrument prisile. Kako bi građani u suprotnom ostvarili svoje određeno pravo koje im pripada, pod uvjetom da vam suprotna strana to pravo uskraćuje. Mnogi građani su ovršnim postupkom napravili fasadu na svojim obiteljskim zgradama, ostvarili pravo na put, prolaz i dr., da ne širim temu dalje.

Zakoni nam trebaju kako bismo uredili društvene odnose u svim područjima života. Njima se utvrđuju pravila obvezujuća za sve građane i pred zakonom su svi građani jednaki (barem bi trebali biti).Izmjene, dopune ili novi zakoni, bilo Ovršni ili neki drugi, samo "budućim ovršenicima" će donijeti ublažavanje situacije zato što zakoni ne mogu imati povratno djelovanje. Tako da predložene i usvojene izmjene Ovršnog zakona neće vrijediti za sada ovršene građane, jer se postupci vode po zakonu po kojem je postupak i pokrenut.

Pa kako onda najbolje urediti odnose suprotstavljenih strana u postupku potrošačkog spora koji završi ovrhom. Jedno je sigurno, svatko za svoje dugove treba odgovarati bez obzira kako su nastali ali isto tako ni svaki dug nije isti, zbog čega bi i trebalo imati drugačiji pristup takvom sporu, shodno pojedinim potrebama i situaciji a to se ne bi trebalo raditi Ovršnim zakonom, možda nekim drugim zakonom (koji bi bio socijalno osjetljiv kao zakonom o oprostu duga ili slično...).

U idealnom sustavu trebalo bi poticati konsensualno rješavanje svih sporova, a posebno ovih i oblikovati procesne institute koji stimuliraju da, gdje je god to moguće, spor završi nagodbom. Zbog čega držim da su sporazumna rješenja najfleksibilnija i redovito najtrajnija, te bi trebala biti osnovom sustava rješavanja potrošačkih i ovršnih sporova, te prije dokaza o mirnom pokušaju rješavanja spora sukobljenih stranaka, se ne bi trebala dozvoliti ovrha.

Nadam se da će se naši zastupnici odmoriti i "napuniti baterije" te u slijedećem zasjedanju biti konkretniji i plodonosniji na istinsku dobrobit svih građana lijepe naše.

djelomob1.jpg