×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 969
Kolovoz 24, 2017 2978

Uz 23. kolovoz 2017. - Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Piše: Vinko Đotlo, tajnik Udruge Hrvatski domobran ogranak Vodice

 

Totalitarni režimi, diktature, zasigurno su, nažalost, stari koliko i ljudska povijest. Gotovo da nema vremenskog perioda u prošlosti, no i u sadašnjosti, da na nekom državnom dijelu Kugle zemaljske ne vlada totalitarni režim, autoritarna diktatura. Potvrđuje to i žalosna činjenica da je, u Europi, no još ne i u svijetu, a to kazuje o snazi, umreženosti, brutalnostima ubijanja neistomišljenika kao sredstvu na održavanju na vlasti, bilo potrebno više od dvije tisuće godina da osudi sve totalitarne režime, i proglasi jedan dan u godini sjećanjem na njihove žrtve

Trebalo je da kroz povijest prođu i herodizam, i rasizam, i nacizam, i fašizam, i komunizam, i staljinizam, i titoizam, i miloševićizam, i da se u cunamijskom naletu pojavi i današnji isilizam, i ništa manje, za osptojnost malih naroda, opasni globalizam, i da svaki iza sebe ostavi milijune nedužni ljudskih žrtava pa da Europski parlament 23. kolovoza 2008. proglasi taj dan Europskim Danom sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima. A tek točkom 15. Rezolucije Europskog parlamenta 2. travnja 2009. pozvala sve članice Europske Unije na njeno usvajanje i provedbu.

Žalosti činjenica da Europski parlament nije ovu Rezoluciju proširio na cijeli svijet, što ohrabruje mnoge suvremene diktatore u svijetu, Turska, Sjeverna Koreja, da nekažnjeno vladaju totalitarno i autoritarno. Stoga je svaki slijedeči totalitarni i autoritarni diktatorski režim bivao brutalniji, strašniji, autoritarniji, i sa više ljudskih žrtava od svog prethodnika.

Milijuni i milijuni nedužnih ljudi, žena pa i djece žrtve su tih zloglasnih povijesnih režima. I što je god bilo više nedužni ljudskih žrtava u nekom od njih diktator je prolazio nekažnjeno. Potvrđuje to činjenica da, gotovo, ni jedan diktator u povijesti, napose u Dvadesetom stoljeću, koje je označeno stoljećem ratova i diktatura, nije bio izveden pred lice pravde i sudilo mu se. Ili ih je smrt spašavala od odgovornosti, ili su revolucijama demokracije smijenjivani i u smeće povijesti slani.

To i jest razlog da su se u nekim programiranim vremenskim intervalima smijenjivali, po diktatorskoj definiciji „demokracije" vladavine diktature proleterijata, nadopunjavali se, te u narodima sa kojima vladali zaustavljali kotač povijesti.

Hrvatski narod u svojoj četrnaest stoljetnoj stradalničkoj povijesti bio je žrtva, gotovo, svih tih diktatura, napose one koju i svijet osuđuje kao najbrutalnijom, komunističke. Za hrvatski narod komunistički totalitarno autoritarni režim bio je tim više tragičan i poguban što se „padom" komunizma na njih srušio i gotovo, četiri godine tlačio, gazio, ubijao, progonio i rušio velikosrpski nacifašizam.

Stoga se za hrvatski narod kaže da je, uz židovski, najstradalniji narod jednog, totalitarno autoritarnog, diktatorskog režima, komunističkog20170823_192311.jpg

Komunizam je režim koji je Hrvatsku obojio u crvenu krvavu boju, što mu je omogućilo da pusti najdublji korijen na tom prostoru Europe i svijeta. I gotovo je postao neiskorijenjiv u hrvatskom društvu, što potvrđuje politička partija njegova nasljednica, samo u drugom diktatorskom ruhu. Mijenjanje samo ruha nekoj totalitarno režimskoj partiji, nedostatak je Rezolucije 1481 jer im je dozvolila da pod lažnim imenom nastave tamo gdje su uz velike žrtve zaustavljeni.

I stoga se novoobučeni režimi smiju Europskom parlamentu. No, još više i ciničnije se smiju natovsko europskoj Hrvatskoj, budući da je centar tih partija, nasljednica totalitarno diktatorskog komunističkog režima, upravo u Lijepoj Našoj. Razlog je to što u slobodnoj i demokratskoj, neovisnoj i suverenoj Hrvatskoj još je uvijek daleko više spomenika diktatorskom režimu i njegovim partizansko komunističkim "antifašistima" negoli hrvatskim žrtvama tog, od svijeta osuđenog, totalitarizma bez ljudskog lika.

A gotovo svakom hrvatskom gradu i selu potreban je, jer zaslužuju, jedan spomenik Žrtvama jugoslavenskog komunizma. Napose to zaslužuju žrtve Vukovar, Škabrnja, Knin, Dubrovnik, granatirani Zagreb, ..najmlađe žrtve komunističko velikosrpskog nacifašističkog režima.

I dok se još uvijek čeka na njihovu gradnju u svim gradovima i selima, ne da budu poticaji osvete već lustracije svih ideologa terorističkog režima, grad Vodice je, na inicijativu i suradnju Hrvatskog Domobrana izgradio takav, i ubrzo je postao otvorena škola za učenje o strahotama i brutalnostima komunizma.

Svake godine otkako je otvoren tisuće i tisuće domaći i strani turista stali su pred njim, poklonili se i odali zaslužnu počast svim onim hrvatskim žrtvama komunizma u ime kojih je i podignut. A podignut je za sve hrvatske žrtve, i prelazi sve lokalne i regionalne granice, te spaja i veže stalno, nepotrebno, dijelenje Hrvatske.

Zahvaljujući toj njegovoj širini koju neograničavaju nikakva imena, postao je svehrvatski, nacionalni spomenik Žrtvama jugoslavenskog komunizma, pred kojim se i ovog 23. kolovoza 2017. okupili, uz Hrvatski Domobran, i članovi mnogi drugi hrvatskih udruga, kao i oni koji ne pripadaju ni jednoj stranci, partiji, organizaciji.

Naprosto u toj svehrvatskoj okupljenosti na polaganju vijenaca i palenju svijeća vidjelo se da su svi oni članovi samo jedne i jedine stranke, Hrvatske. Sa održane komemoracije u organizaciji Hrvatskog Domobrana Šibensko-Kninske županije ogranka Vodica, i grada Vodice, poslana je samo jedna jedina poruka, poruka sloge i zajedništva, onakvog kakvog, i za kakvi su i živjele i našim spomeniranjem, dalje žive, sve žrtve hrvatske jugoslavensko totalitarističkog komunizma.

Hrvatski Domobran Vinko Đotlo

Poslijednja izmjena dana Četvrtak, 24 Kolovoz 2017 00:01
djelomob1.jpg