Kolovoz 03, 2018 3364 Lag More 249

PREDSTAVLJAMO: Pčelar Mile Ledenko iz Gaćeleza – Iz ljubavi prema prirodi i prema pčeli, kao marljivom kukcu počeo sam se baviti pčelarstvom

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

U cilju promoviranja i prezentacije članova koji se bave poljoprivredom, LAG "More 249" četvrti tjedan nastavlja s predstavljanjem svojih članova koji imaju poljoprivredno gospodarstvo. Uz odobrenje LAG-a More 249 prenosimo tekst o OPG-u Ledenko Mile čije je sjedište u Gaćelezima, naselju grada Vodica. OPG je u Upisniku PG od 2017. godine, a primarna proizvodnja gospodarstva je pčelarstvo.

 

Mile Ledenko se odlučio baviti pčelarstvom iz ljubavi prema prirodi i prema pčeli, kao marljivom kukcu. Tako je prve košnice kupio prije tri godine koje se nalaze u praktički, netaknutoj prirodi, daleko od prometnica, daleko od obradivih površina koja se tretiraju raznim kemikalijama, daleko od tvornica i ostalih zagađivača.

Za pčele je čista i nezagađena priroda veoma bitna, za sam pravilan razvoj zdravog pčelinjeg društva, a u konačnici i za proizvodnju prirodnih pčelinjih proizvoda. – naglašava Mile Ledenko

Neosporno je utvrđeno da je veoma teško naći pčelinje zajednice koje samostalno, bez pomoći pčelara, žive u prirodnim staništima. Djelomice je uzrok tomu suvremena poljoprivredna proizvodnja, a ponajviše različite bolesti pčela. Stoga je razumljivo da su hrvatski pčelari veoma dobro organizirani unutar 145 pčelarskih udruga koje čine

Hrvatski pčelarski savez (HPS) čiji je član i OPG LEDENKO MILE. On je uz HPS član i Udruge PČELA Šibensko-kninske županije.

Gospodarstvo trenutno ima 22 košnice – 12 ih se nalazi u Gaćelezima, dok ih se 10 nalazi u Lici. Ova količina dostatna je za potrebe obitelji, a u planu je razvijati i proširiti vlastiti OPG, kako bi u budućnosti imali i određene prihode od njega.

Kako bi stekao sva potrebna znanja i vještine te kako bi se bavio pčelarstvom u skladu sa zakonom Ledenko Mile ove godine je uz sufinanciranje LAG-a „MORE 249“ uspješno završio tečaj pčelarstva.

img-20180803-wa0006.jpg

djelomob1.jpg