Kolovoz 05, 2018 4756

AUTOHTONA VRSTA KOJOJ PRIJETI IZUMIRANJE

Kad ste zadnji put vidjeli dalmatinca? Una i Ira udomaćile su se u Vodicama.

Ocjeni sadržaj
(3 glasova)

Svjetsku slavu pojačao mu je film 101 dalmatinac, no nedugo nakon toga u Hrvatskoj se za njega gotovo potpuno izgubio interes pa našem autohtonom dalmatinskom dalmatineru ovdje prijeti izumiranje te ćemo ih uskoro moći vidjeti samo na slikama. U Hrvatskoj je trenutno svega četiri uzgajivačice, a jedna je upravo u Vodicama.

 

- Naš narod nikako da zavoli svoju autohtonu pasminu. Gotovo svako leglo u cijelosti odlazi u inozemstvo. Slovenija će nas uskoro prestići u broju i mogli bi ih izgubiti. Meni je kao uzgajivačici važno da štenci ostaju u Hrvatskoj i spuštam cijenu maksimalno koliko mogu, a to bi trebalo svima biti u interesu, kazala je Sanja Jergović, uzgajivačica i ponosna vlasnica Une i Ire koje svakodnevno uživaju na svojoj vodičkoj plaži.

Cijene se kreću od 600 do 800 eura, no sve ima svoje zašto: potomci su generacijski zdravih linija.

- Kupnjom psa bez papira potiče se izrabljivanje. Po štencu prije no što dođe u ruke novog vlasnika imamo trošak 300 – 400 eura. Naime, hranimo ih s obrocima s 85 % mesa ili ribe i u startu cijepimo svim potrebnim provjerenim cjepivima. Jednom kad ga platite, nemate više nikakve brige. Brojni su slučajevi u suprotnom di se kasnije troše stotine i stotine eura kako bi ozdravili od popratnih bolesti.

36451448_2165589903674392_4177224895043731456_o.jpg

Kakve su im karakteristike?

- Ako živi u stanu treba imati dvije velike šetnje i istrčavanja. Imaju tu manu ispadanja dlaka, iako je ona kratka. Sportski su psi koji vole društvo, pametni su i može ih se naučiti sve. Love čak i ribu.

A kako su zapravo dobili ime?

- Oni su bijeli s crnim/smeđim točkama jer su živjeli na stijenama uz obalu te su se stopili s dalmatinskim krajolikom kako bi se zaštitili od ptica grabežljivica.

Kako bi se promovirala ova naša jedina autohtona vrsta, sa Šimom Strikomanom dogovoreno je snimanje Milenijske fotografije 15. rujna ispred katedrale sv. Jakova. Doći će dalmatinci iz cijele Hrvatske, pa čak i iz Slovenije.

Poslijednja izmjena dana Nedjelja, 05 Kolovoz 2018 19:04
djelomob1.jpg