Kolovoz 30, 2018 6443

Upoznajte Fržopove, jednu od najtrofejnijih biciklističkih obitelji u Hrvatskoj

Ocjeni sadržaj
(8 glasova)

Fržopovi su poznata vodička sportska obitelj. Osim što se aktivno bave biciklizmom, već godinama drže trgovinu biciklima i biciklističkom opremom. Osamnaestogodišnji se Roko od devete godine natječe i svaki put kada sjedne na biciklu osvoji neku medalju. Otac Joško aktivni je biciklist već više od 20 godina i često osvaja nagrade 40+, a mamu Marinu se uvijek na utrkama može vidjeti uz muža i sina jer ona sudjeluje u organizaciji, tajnica je BBK Orlov krug, a uz to je i ponekad sudac na utrkama.

Sve je krenulo prije 40-ak godina kada je pokojni dida Ivan, obiteljskim nadimkom Kokoša u garaži za prijatelje i poznanike obavljao servis bicikala, tako da je cijela obitelj od uvijek nekako bila povezana sa tim prijevoznim sredstvom.

“Kao dječak sam se igrao da vozim utrke, svaki dan sam bio na bicikli i pomagao ocu i didi sa popravcima. Kao devetogodišnjak sam se počeo natjecati, a to radim i danas jer natjecanja imaju neku posebnu čar” objašnjava nam Roko.

Mama Marina nadodaje da u biciklizmu ima i puno druženja, puno vremena provedenog u prirodi, a posebno joj je drago kada posjeti neko novo mjesto zbog utrke.

fržop (1 of 3) (Custom).jpg

S druge strane Joško nadodaje kako je biciklizam individualni sport u kojem sam sebe trebaš pobjeđivati ako želiš biti što bolji. Kao jednu od težih utrka spominje Veteransko prvenstvo 2008. kod Graza kada je propedalao 104 km sa čestim uzbrdicama i visinskom razlikom od 3750 m.

Poseban izazov su i cestovne utrke od više dana;
“svaki dan ideš pun gas. Tu se testira izdržljivost, izvode taktike, nadmudrivanja. Uz fizičku spremu bitna je i glava. Mora se moći procijeniti situacija”, objašnjava Joško.

A da bi se postizali ovako dobri rezultati bitna je disciplina. Roko i Joško odrađuju minimalno 15 sati treninga tjedno, što znači da treniraju svaki dan. U biciklizmu sezona traje od travnja do listopada, a preko zime se održavaju tzv. zimski treninzi; trčanje, planinarenje, teretana.Pitali smo Roka kako usklađuje školske obaveze sa svojim treninzima;
“Učim u jutro jer sam na večer preumoran. Niti jedan vikend nisam doma jer tada sudjelujem na utrkama, a van ne izlazim često kao moji vršnjaci jer bi se to sve osjetilo na natjecanjima.”

Obitelj Fržop prestala je brojiti svoje nagrade i medalje, no ono što bi izdvojili svakako je Rokov naslov državnog prvaka i to 10 puta!

Roko nam također otkriva da mu je veliki uspjeh koji pamti bio kada je prvi puta prestigao starije članove kluba kada se natjecao još kao dječak, a poseban je osjećaj bio prvi puta prestići oca. A Joško je, spomenimo i to bio 4 godine uzastopno veteranski prvak države.

I za kraj pitali smo mamu Marinu ima li puno posla sa svojim dečkima , na što ona odgovara:

“Svako svoj dio stvari i prtljage spremi, mene dovedu ravno na cilj kao sudca i ja čekam tko će prvi”

Vikend je tu, a sa njim i nova utrka na kojoj će Fržopovi ne sumnjamo donijeti još koju medalju doma, a tako i pokazati kako se disciplina i ustrajnost itekako isplate.

 

Poslijednja izmjena dana Petak, 31 Kolovoz 2018 13:50
djelomob1.jpg