Rujan 12, 2018 5490

…JER VODA JE GRADU DAROVALA IME

ANKETA: Javna česma kao potreba i atrakcija: da ili ne i gdje?

Ocjeni sadržaj
(3 glasova)

Voda je gradu darovala ime, krune bunara čine ga njime – stoji u poznatoj vodičkoj pjesmi. No, dostupnost te iste besplatne pitke vode u javnom prostoru je nedostatna. Bi li koja česma bila dobar turistički faktor ili trend i afirmirala vodu kao javno dobro? Anketirali smo naše sugrađane.

 

Naime, sedamdesetih godina u blizini bunara javna česma nekad je postojala. S obzirom da ispod Vodica teče podzemna rijeka koja je mjestimično izbijala, potakla je naše pretke da podignu bunare pa je takav sustav međusobno spojenih dvaju bunara među rijetkim na Jadranu, a star je možda i tisućama godina.

''Simpatična bi bila koja česma s obzirom na poveznicu s imenom našeg grada, a stavio bih ju na slično mjesto gdje je nekad i bila'', kazao je jedan naš sugrađanin.

Drugi pak kao ideju predlaže učenje na tuđim primjerima, nešto tipa kao kamena ploča s lavandinom i prigodnim natpisom kakva se može vidjeti u Novalji:

''Takvo što je mala investicija, a odlična stvar uz kratak tekst o tome što je voda značila u vodičkoj povijesti. Ujedno atrakcija i dobro osvježenje''.

Javna česma postojala je i u sklopu parka kod pijace, no vandali su ju vrlo brzo uništili. Osim malo hrabrosti za upuštanje u nekakvu investiciju, u Gradskoj upravi ideja ne manjka. Sve njih, ali i ostale komentare anketiranih sugrađana pogledajte u video prilogu.

Poslijednja izmjena dana Srijeda, 12 Rujan 2018 12:39
djelomob1.jpg