Listopad 12, 2018 6860

Kitchen manager Roko Skočić: Ne vjerujem u planove, ja vjerujem u snove

Ocjeni sadržaj
(3 glasova)

Roko Skočić naš je sumještanin koji je svoju vodičku adresu prije 3 godine zamijenio onom u Birminghamu u Engleskoj kada je upisao University Collage Birmingham (UCB), smjer Culinary arts management.


Nedavno je diplomirao, a to je i bio povod našemu razgovoru sa Rokom.

Na pitanje kako se odlučio upravo za tu školu on odgovara:

“Puklo me! U srednjoj školi imali smo predavanje na kojem nam je bio predstavljen taj program i ja sam došao kući te rekao svojima – ja idem!”

Prve dvije godine školovanja, Roko je boravio više u kuhinji gdje je kako i sam naziv smjera govori izučavao kako pripremiti i prezentirati određeno jelo. U međuvremenu je boravio i godinu dana u Irskoj gdje se specijalizirao za kuhinju glavnih jela. Treću godinu je težište bilo na samom menadžmentu, a nakon diplome odlučio je master program staviti na pauzu kako bi počeo raditi i sakupljati iskustvo u samom poslu.

Najvrijednije što je tijekom svog školovanja u Birminghamu naučio su vještine menadžmenta; financije, kriteriji po kojima se određuje cijena određenog jela, poslovanje sa profitom, na što se sve treba paziti da gost bude zadovoljan u svim segmentima te da se prema svakom gostu odnosi na jednaki način.

Trenutno radi u Millers Hotelu u gradiću pored Birminghama kao tzv. Kitchen manager.

“Kao kitchen manager brinem se o namirnicama, radnim zadatcima kolega i općenito svemu što je potrebno da kuhanje i priprema jela teče glatko”, objasnio nam je Roko i ističe kako u njegovom poslu vlada politika: “Služba je služba, a družba je družba”, odnosno sa radnicima i kolegama mora biti profesionalan odnos. Odnos sa profesorima je s druge strane puno osobniji; jednom kada se postane student, fakultet ostaje u kontaktu sa svojim studentima i nakon diplome. Kada bi, na primjer Roko ostao u jednom trenu bez posla, mogao bi se slobodno javiti UCB-u i oni bi mu pomogli sa svojim kontaktima u traženju novog posla.

No, to Roku najvjerojatnije neće biti potrebno jer postoji velika mogućnost da postane glavni menadžer kuhinje u jednom od hotela u lancu hotela u kojemu trenutno radi.Pitali smo Roka je li predstavio neko dalmatinsko/vodiško jelo svojim kolegama te nam otkriva:

”Zeca na babin način i sarmu. Jako im se svidjelo jer oni nemaju takvu spizu, oni pripremaju jela najčešće na maslacu te puno koriste vrhnje za kuhanje.”

43762998_2136543929942303_4084983209572433920_n.jpg

Zanimalo nas je kakav je općenito vani život i je li zaista sve puno lakše nego kod nas na što Roko kaže da ako se radi, može se svagdje živjeti. U Engleskoj je utoliko lakše jer ima puno više mogućnosti za napredovanjem, ali i kod nas i gore da bi se zaradilo mora se raditi i nema drugog načina.
U skladu s tim pitali smo Roka da nam ocijeni ponudu restorana u Vodicama:

“Smatram da su kod nas cijene previsoke, većinom su svi krenuli na lovu i inače jeftinu dalmatinsku spizu kao na primjer blitvu naplaćuju previše. Stvar koju silno zamjeram poslodavcima je ta da kuhari rade bez slobodnoga dana. To mi jako smeta i zato ne bih došao raditi u Hrvatsku. Puno se novca okreće, pogotovo u sezoni i morali bi zaposliti još radnika da rasterete ljude.

Također, kod nas nedostaje mixa – ne postoji niti jedan restoran u kojem bi se moglo pojesti na primjer azijsko jelo”, smatra Roko i nadodaje da postoje i neki restorani u koje se vrlo rado iznova vraća.
Jedan od njih je svakako Šimun u kojem mu se sviđa interijer, a pizza je definitivno najbolja u selu. U Šimunu je Roko tijekom srednje škole i neko vrijeme radio na salatama, gledao kako glavni kuhar radi i to je vjerojatno i bila točka koja ga je pogurala prema kuhinji. Uz Šimuna su mu još restorani Burin i Adria odlični i po spizi i po cijeni.

A kada nam se Roko planira vratiti?

“Nakon što prikupim iskustvo vani i pomalo izgradim karijeru, cilj mi je vratiti se u Hrvatsku i otvoriti nešto svoje. No, ja ne volim puno planirati jer kada mi planiramo Bog se na te planove smije. Ja sa druge strane vjerujem u snove. Ako se ne ostvare onda vjerojatno postoji nešto bolje za mene, a ako se ostvare onda nastavim i dalje sanjati”, zaključio je Roko.

djelomob1.jpg