Studeni 11, 2018 6428 Privatni album

Sve je u glavi: Vlasta Juričev dnevno prepješači i do 20 kilometara, a želja joj je krenuti na put pješice do Zagreba

Ocjeni sadržaj
(2 glasova)

Zdrav čovjek ima tisuću želja, a bolestan samo jednu - ovu izreku jako dobro razumije naša sumještanka Vlasta Čičin Šain, koja se prije petnaestak godina borila sa tumorom na mozgu kojega je uspješno operirala, a nakon čega se opet vratio. Tako je ona imala 3 operacije u svega 20 mjeseci, a kako se radi o mozgu, organu koji upravlja čitavim našim tijelom i bićem, oporavak je bio dug i naporan.

Vlasta je morala iznova učiti hodati, govoriti, upoznavati susjede, voziti auto. Nakon operacija propisana joj je terapija koja joj je, kako ona kaže, odmagala u oporavku te je jedno vrijeme doslovno bila pokusni kunić farmaceuta. Nakon desetak godina, po njoj, neadekvatnih lijekova, došla je uz pomoć doktora do terapije koja joj odgovara te posljednjih 5 godina živi kao prosječan, zdravi čovjek.

“Na sreću, po prirodi nisam paničar, tako da sam sve situacije koje su me snalazile uzimala kako su dolazile. Čovjek mora shvatiti da što god si zacrta u glavu, on to može ostvariti. Ako se čovjek preda panici, onda je sam sebi presudio”, govori nam Vlasta.

Terapija o kojoj Vlasta govori ne odnosi se na lijekove, već na kombinaciju fizičke aktivnosti i prehrane. Naime ona od proljeća ima novi hobi - hodanje po 10 ili 20 km.

“Još nakon prve operacije doktori su mi preporučili da nabavim psa što sam i učinila. Već sam sa njim hodala svakodnevno nekoliko kilometara, no to mi je nakon nekog vremena postalo malo. Tog psa danas više nema, a uvijek će mi ostati u srcu jer u doba kada sam se oporavljala, on bi uvijek predosjetio i nagovijestio napadaje koji su me dugo nakon operacija pratili. Danas imam dva psa, no njih ne vodim u šetnju jer ja imam svoj ritam i đir, a sve da ih i želim voditi, ne bih mogla jer su ceste po kojima hodam neadekvatne za njih”, objašnjava nam Vlasta.

43241520_1973342472727446_5127062298443120640_o.jpg

A ceste o kojima govori su ceste do Ivinja, Tisnoga, Gaćeleza, Stankovaca, a plan joj je napraviti i višednevne rute pa joj je tako želja hodati do Knina, sa jednim noćenjem, a nakon toga sve do Zagreba, kada bi hodala 6 dana. To planira raditi uz pomoć supruga Martina koji bi je pratio i nosio joj odjeću i ostale potrebne stvari.

“Dok hodam, ja sam u meditaciji, mozak mi je opušten, ne razmišljam o ničemu, osim o tome da se moram skloniti autu sa puta. Trenutno sam i u menopauzi, pa često imam valunge, no kada hodam, svi simptomi klimaksa nestaju. Hodanje me čini zadovoljnom i ispunjava mirom, a svaki korak cijenim kao dragocjeni dar”, kazala je i napomenula kako bi voljela da se više Vodičana bavi hodanjem. Ljeti ima dosta hodača turista, no nikoga ne vidi putem zimi, a svima bi to preporučila jer se jača fizičko i psihičko stanje.



Kako sama kaže, sve dolazi iz glave - i snaga i mir i zadovoljstvo, a naposljetku i zdravlje. To je Vlasta svojim primjerom i pokazala te sa ponosom može reći kako se opet (hodajući) pridružila ljudima koji imaju tisuću želja.

djelomob1.jpg