Studeni 14, 2018 4635

Dojmovi sa regate Jabuka: Tri Vodičanke uživale u igri vjetra i mora

Ocjeni sadržaj
(3 glasova)

Iza nas je još jedna Jabuka, regata specifična po noćnom startu i cilju, otoku eruptivnog podrijetla Jabuci. Ovaj otok specifičan je po tome što se u njegovom crnom vulkanskom stijenju nalazi magnetit, pa čim se brod približi otoku, magnetska igla kompasa posve poludi, stoga ga posjećuju samo oni kojima je on svrhom i razlogom putovanja.


Na regati je sudjelovalo 112 ekipa, u velikoj većini muškaraca, no bilo je i žena. Tako su ove godine prema Jabuci jedrile i tri mlade žene iz Vodica; Antea Roca, Mateja Ivoš i Maja Skočić.

“Meni je ovo bila prva prava regata i bilo je zaista zanimljivo iskustvo. Jedrili smo 26 sati, vrijeme je bilo mirno i imala sam prilike učiti kako to sve funkcionira, konopi, jedra, navigacija… Preporučila bih definitivno i drugima koje jedrenje zanima, iako moram reći da nije za svakoga”, rekla nam je Maja.

Isto mišljenje dijeli i Antea koja je, kako kaže, prije naučila jedriti nego hodati jer joj se otac time bavi pa je često od njega slušala o Jabuci i bila joj je velika želja napokon je vidjeti.

“I sljedeće godine ću nastojati sudjelovati na Jabuci jer prizor kada se dođe do cilja je neopisiv. Svakako ću biti dio organizacije, kao i proteklih godina u sklopu JK Tijat. Iako je vrijeme bilo mirno, svejedno se moralo taktizirati”, objašnjava Antea.

FB_IMG_1542122650214.jpgAntea Roca - Foto: Regate.com.hr

A koja je razlika između jedrenja po danu i jedrenja po noći pitali smo Mateju koja kaže da, osim što se manje vidi, mora se biti puno oprezniji jer ako odjednom dođe do naleta vjetra, mora se biti spreman - u tim situacijama bitni su momenti i trenutna reakcija.

“Imala sam sreće što sam bila sa vrlo iskusnom ekipom, a zbog mirnog vremena nije bilo prenaporno jer smo na smjene mogli par sati odspavati i odmoriti se. Naravno, nakon 26 sati jedrenja čovjek bude fizički umoran, ali se s druge strane psihički odmori i osvježi”, kazala je Mateja.“Noćna regata je interesantnija zbog cjelokupnog doživljaja; puno jedrilica na startu, njihova svjetla, šuškanje jedara, napetost, smanjena vidljivost - dojam je posebniji nego po danu”, nadodala je Antea.

I za kraj smo pitali cure što misle zašto u jedrenju ima manje žena nego muškaraca :

“U većini sportova ima manje žena. Jedrenje je specifično po tome što je bitna izdržljivost i snaga. Naravno da su i žene izdržljive i snažne, no ponekad muškarci, kavaliri žele olakšati ženi određene manevre te rade stvari na brodu umjesto njih. A poanta jest da svi ravnopravno sudjeluju”, zaključila je Maja.

Foto: Privatni album / regate.com.hr

Poslijednja izmjena dana Srijeda, 14 Studeni 2018 20:24
djelomob1.jpg