Prosinac 28, 2018 4867

Zdravko Vampovac: Uvijek treba iznova preispitivati postojeće teorije i znanja

Ocjeni sadržaj
(5 glasova)

Našeg sumještanina, Zdravka Vampovca, mogli smo nedavno upoznati na predstavljanju njegove knjige “Maleni ispod zvijezda” u Gradskoj knjižnici Vodice.

No, njegovo djelovanje, kako intelektualno tako i profesionalno je mnogo šire te ga nije lako definirati samo jednim područjem ili disciplinom.
Iz njegove biografije možemo saznati da je rođen u Virovtici, studirao u Ljubljani, nakon čega je 18 godina živio u Švicarskoj, u gradu Olten da bi se 1997. trajno preselio u Vodice.

Najveći dio života bavio se građevinarstvom, no paralelno je djelovao kroz izdavaštvo svojih knjiga i prijevoda drugih autora, zatim kroz slikarstvo te mnogobrojna putovanja (samo ove godine posjetio je 15 država!) koja su mu uvijek služila kao temelj na kojemu će graditi svoje pretpostavke i teze o određenom pitanju koje u tom trenutku promišlja.
Sudjelovao je na tri međunarodna simpozija: 2016. u Nitri (Slovačka), 2017. u Drogobyču u Galiciji (Ukrajina) i ove, 2018. godine u Kijevu (Ukrajina).

Od 2011. godine je član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u dijaspori iz Basela (HAZUDD), a njegov znanstveni i intelektualni doprinos bio je povodom našeg razgovora. Do sada je Zdravko objavio 10-ak naslova pa nas je zanimalo od kuda interes za toliko različite teme kao što je zanimanje za Armeniju, Švicarsku, gradnju kuća, slikarstvo;

“Teme jednostavno leže i žive u meni. Oduvijek sam okružen knjigama, na svojim policama ih imam više od 2 000. Kada radim na jednoj temi, paralelno mi je u podsvijesti i iduća tema za koju radim bilješke i skiciram kako će na kraju izgledati. Tako da čim završim jedan projekt, već imam skoro gotovu pripremu za drugi”, objašnjava Zdravko i nadodaje da su mu znanstvene teme uvijek bile bliske pa tako i u periodu kada je živio u Švicarskoj gdje je djelovao kroz Hrvatsku kulturnu zajednicu je, između ostalog, dovodio profesore sa različitih fakulteta koji su održavali predavanja na temu političke povijesti, koja je najviše zanimala tamošnje Hrvate.

Velika tema koja ga je okupirala čak 23 godine bila je Armenija o kojoj je mnogo pročitao i izučio, no nije htio napisati knjigu sve dok sam ne odputuje u nju. Tamo je uvidio da postoje velike sličnosti između naših i njihovih ranokršćanskih crkvi te zastupa tezu da su upravo Armenci donijeli hrvatski pleter u naše krajeve.

Ipak, jedna potpuno druga tema kojom se profesionalno bavio, polučila je veliki uspjeh kojem se ni sam Zdravko nije nadao. Naime, njegova knjiga „Kako izgraditi kuću – samogradnja“ - praktični priručnik za izgradnju vlastite kuće do ključ u ruke u samo dva mjeseca, bez prethodnog znanja i sa samo dva čovjeka, pri čemu cijena po metru četvornom gotovog objekta ne prelazi 300 €, kod publike je odjeknuo vrlo glasno te često prima upite o određenim pitanjima u knjizi te je upravo ona najprodavanija Zdravkova knjiga.
vap1ok.jpg
U Vodičkoj knjižnici je nedavno predstavljena najnovija njegova knjiga „Maleni ispod zvijezda“, knjiga o znanstvenim obmanama za koju su recenziju i predgovor napisala dvojica znanstvenika svjetskoga glasa: prof. dr. sc. Tomislav Terzin s Univerziteta u Alberti (Kanada) i dr. sc. Semir Osmanagić, svjetski istraživač i ekspert za prethistorijske kulture i piramide širom svijeta.

Zdravko Vampovac je do sada preveo i tri knjige s njemačkog i ruskog jezika. Većinu njegovih knjiga posjeduje i Gradska knjižnica Vodice u svom knjižnom fondu.

Dodirnuli smo se i slikarstva u kojemu Zdravko također uživa;“Otac mi je bio soboslikar pa sam od ranog djetinjstva naučio baratati bojama. Do sada sam izlagao u Švicarskoj, Crnoj Gori, Sloveniji, Virovitici, a neke slike su završile u Australiji i Kanadi. Želja mi je postaviti jednu izložbu i u našoj Gradskoj knjižnici. Koristim uljane i akrilne boje, a najbolje se osjećam slikajući naivu”, govori Zdravko kojemu je biografija toliko bogata i puna vrlo zanimljivih detalja da ju je nemoguće sažeti u format članka.

Zbog toga smo pitali Zdravka da nam otkrije na čemu trenutno radi;

“Pišem knjigu o megalitima u Hrvatskoj, bivšoj Jugoslaviji i Bugarskoj, a paralelno radim skicu za svoj prvi roman koji će se baviti temom iseljavanja mladih iz Slavonije. O tome imam svoje viđenje krivca za sveprisutni egzodus, no ne želim još ništa otkriti”, zaključuje Zdravko, a mi mu želimo puno sreće u svim daljnjim projektima i preokupacijama.

djelomob1.jpg