Prosinac 31, 2018 6641

Ante Toni Lasan - svestrani glazbenik koji stoji iza mnogih hitova (ne samo) zabavne glazbe

Ocjeni sadržaj
(5 glasova)

Vodice se mogu pohvaliti mnogim uspješnim glazbenicima. Jedan od njih je i Ante Toni Lasan koji djeluje već 30 godina kao klavijaturist, programer, apple ekspert, dirigent, producent, ton majstor, aranžer i kompozitor.

Ante je školovani glazbenik - pohađao je srednju glazbenu školu u Šibeniku kod Ace Crevara, kod kojega je, kako kaže, sve što zna naučio. Krenuo je i na Akademiju u Splitu, no nakon nekoliko godina je odustao od nje, što nije požalio jer je u to vrijeme već imao bend, mnogo znanja od Ace te svježinu mladoga glazbenika.

Na početku njegove karijere, krajem 80-ih godina, živio je u Splitu te se jedan od njegovih prvih uspjeha desio sa tada lokalnom zvijezdom, Draženom Zečićem sa kojim je snimio pjesmu Govore mi mnogi ljudi, koja je među publikom jako dobro odjeknula te je Zečića lansirala daleko od anonimnosti.

Lasan se u našem razgovoru prisjetio i ratne 1991., kada mu je netko u 10 sati navečer pokucao na vrata;

“Vidio sam neka vojnička odjela kako kucaju, otvorio im, a moj prijatelj Braco koji je došao sa vojnicima rekao mi je kako momci žele snimiti pjesmu, no to mora biti odmah jer se dečki vraćaju na 1. crtu fronte. Jedan od vojnika je bio neki kosati bez zuba, dao mi je pjesmu koja se zvala Koračnica, u studiju smo je vrlo brzo snimili, a dan poslije odnijeli na Radio Split da je puste. Odjednom su slušaoci počeli zvati kao ludi, svako oglašavanje uzbune se pratilo tom pjesmom koja se na kraju preimenovala u Čavoglave i dan danas ostala megahit”, otkriva nam Ante.

Nakon Thompsona radio je Ante početkom 90-ih i sa drugim imenima zabavne glazbe kao što su Mate Bulić i Zlatko Pejaković (sa pjesmom Ako odem prijatelji) koji su svi tražili taj neki folk karakter te je postajalo jasno kojim smjerom kreće pop i zabavna glazba.

1993. godine Ante je dobio poziv da sa svojim bendom nekoliko mjeseci nastupa kao kućni bend u jednoj diskoteci u Reutlingenu u Njemačkoj, no kao i svaki gastarbajter koji ode samo na kratko, ostao je i Ante u Njemačkoj 23 godine gdje se povezao sa tamošnjim glazbenicima, pa i nekima sa naših prostora kao što je Tifa, Halid Bešlić sa kojim je radio na pjesmi Prvi poljubac, Haris Đinović, Saša Matić… te nastavio svoje glazbeno djelovanje.

WhatsApp Image 2018-12-30 at 12.06.33.jpeg

Pitali smo Antu kako izgleda njegov radni dan;

“Imam ja i radne dane i radne noći..izgleda vrlo jednostavno; jedem kad sam gladan, spavam kad mi se spava, a radim kada mi se radi. Volim svoj posao tako da mi nikada ne stvara opterećenje. Mušterije mi se same javljaju, posla ima puno, a studio sam si uredio po svojoj mjeri i to uduplo; jedan je ovdje u Gaćelezima, a drugi kod žene na Pagu”, govori nam Ante i pokazuje impresivnu glazbenu opremu smještenu u maloj kućarici/studiju nedaleko glavne ceste u Gaćelezima.

Ante nam je otkrio da trenutno radi sa Milom Perkovom koji je, po njemu u vrlo uspješnom usponu što pokazuju i reakcije publike (ovo ljeto pobijedio je na Marko Polo Festu sa pjesmom „A meni teku suze za Dalmaciju“) te fešte i zabave na kojima je rado viđeni gost.

“Uvijek radim i nekoliko projekata paralelno jer poznam gotovo cijelu estradu pa svako malo dobijem poziv za neku suradnju. Posla ima, bit će ga i u budućnosti, a ja ću ga i dalje sa guštom raditi kao i do sad”, zaključuje Ante.

Poslijednja izmjena dana Ponedjeljak, 31 Prosinac 2018 14:41
djelomob1.jpg