Veljača 17, 2019 5150

Mirjana Ereš: Borba sa Sistemskim lupusom i Lupusnim nefritisom

Ocjeni sadržaj
(3 glasova)

Naša sumještanka Mirjana Ereš već se tridesetak godina bori sa Lupusom, kroničnom autoimunom bolesti koja može pogoditi razne dijelove tijela, uključujući kožu, zglobove, srce, pluća, krv, bubrege i mozak. Ono što ovu bolest karakterizira je to da u normalnim okolnostima, imunološki sustav stvara antitijela kako bi zaštitio organizam od virusa, bakterija i stranih tijela.

Kod Lupusa, imunološki sustav ne prepoznaje razliku između stranog sadržaja te vlastitih stanica i tkiva pa tada imunološki sustav stvara antitijela koja napadaju sama sebe.

Mirjani je ova bolest dijagnosticirana kada je imala 15 godina, punih 5 godina nakon što su joj se pojavili prvi simptomi.

Razlog tomu je i to da je ova bolest i danas neistražena, pretpostavlja se da se prenosi genetski, lijeka nema, osim onih koji pomažu da se stanje bolesti olakša. Tako ona kortikosteroidima i imunosupresivima drži bolest pod kontrolom i sprječava da ne dođe do progresije.

“Lupus je latinski naziv za vuka i nije slučajno da su ovu bolest nazvali upravo tim imenom. Kao i vuk, bolest miruje i onda od jednom napadne i to bilo koji dio tijela. Toliko je agresivna da je meni, kada se nakon nekog vremena bolest aktivirala, uništila 75 % oba bubrega u samo mjesec dana”, govori nam Mirjana.
Bolnice i pretrage su za nju vrlo česte, a zbog toga što nema prave terapije, prošla je i 6 tretmana kemoterapije kao i nebrojene ostale terapije lijekovima, promjene terapija ovisno o stanju bolesti, operacije i ostala bespuća medicinskog sustava.

“Uz to da sam saznala da kao petnaestogodišnjakinja bolujem od Lupusa, smještali su me na odjel na kojem su bili ljudi na samrti, stari i mladi. Tako sam prije 4 mjeseca bila na odjelu sa akutnim alkoholičarima, narkomanima, shizofreničarima u poodmaklim fazama. Kroz svoja liječenja nagledala sam se i djece u poodmaklim fazama bolesti, a to sve, uz farmaceutske proizvode koje konstantno trošim i bolove koje trpim ostavlja traga i stavlja vjeru u život i Boga na kušnju”, dodala je Mirjana, ali napominje kako je bitno iznova nalaziti snagu u sebi i boriti se koliko god je moguće.

Tako se ona, uz propisane lijekove, odlučila posvetiti svojoj prehrani i tjelovježbi, jer to je, kako govori baza svega.“Slušam tijelo što mi govori pa tako i biram namirnice i dodatke prehrani koji mi pašu. Mislim da svatko mora naći oblik tjelovježbe koji mu najbolje odgovara, a za mene je to fitness. Krenula sam jednom tjedno, a sada sam već na 5 dana tjedno. Bitno je ne forsirati se i sve raditi umjereno”, rekla je i otkrila kako je upravo ovim načinom uspjela dovesti svoje bubrege u stanje da rade kao zdravi.

52532773_302413267144435_6532724361923657728_n.jpg

Mirjana je pokrenula i svoju facebook i instagram stranicu na kojima objavljuje uspjehe svoje borbe sa Lupusom i kaže kako joj je misao vodilja bila biti motivacija svima onima koji se također bole sa tom bolesti, kao i razmjenjivanje iskustava oko liječenja. Nazvala se nadimkom Angel jer kaže da su ju jedino dragi Bog i anđeli sve ove godine u borbi čuvali i podupirali.

“Težak je put iza mene, ne znam što me sa Lupusom sve čeka u budućnosti, a izgledno je da me čeka i dijaliza. No svaki dan nalazim volju i snagu i to u malim stvarima - u suprugovom osmijehu i sreći svoje djece koji su mi najveća potpora, koje neopisivo volim i na koje sam ponosna jer su u ovoj borbi zajedno sa mnom, zatim u lijepom vremenu, u šetnji sa svojim psom. Razloga za sreću ima na svakom uglu, na nama je samo da ih prepoznamo”, zaključuje Mirjana.

Mirjanu možete pratiti na facebooku - Leona Eres (Angel) i instagramu @eresmirjana77

52446277_239428090331236_5406250802069110784_n.jpg

djelomob1.jpg