Srpanj 07, 2019 4034

Znate li što je bušt, travesa, pleće i spara? Saznajte kroz atraktivan vodički suvenir!

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)
Već je poznato da nam Street Festival Vodice svake godine otkrije nekog novog domaćeg kreativca. Jedna od njih je i naša sumještanka Melina Maras Lugović, rođena Zagrepčanka koja već više od 20 godina živi u našem gradu. Ako ste se prošetali “ulicom umjetnika” na potezu od Sunčanog sata do Virade, sigurno vam je pažnju privukla nacrtana djevojčica u vodičkoj narodnoj nošnji koja je već 5 godina postojala kao ideja, a koja je ovo ljeto napokon ukrasila neke od Melininih proizvoda koje sama izrađuje.
Atraktivnost ovih suvenira nikako nije slučajna, jer Melina je cijeli život u dizajnu. No, kako kaže, kada radi na nekom projektu, vlastite ideje se ponekad trebaju zauzdati zbog želja klijenata, a kreirajući svoje proizvode koje okuplja pod vlastitim brandom Spulina, može nesmetano uživati u kreativnosti, idejama, materijalima i različitim rješenjima koje su baš po njezinom guštu.
Pitali smo Melinu od kuda joj uopće inspiracija za crtanje djevojčice u vodičkoj narodnoj nošnji na što ona odgovara:
“U radu na projektima za Turističku zajednicu grada Vodica, često sam fotografirajući Kulturnu udrugu "Perlice" bila u blizini vodičke nošnje i odlučila sam ju predstaviti na svoj način, stiliziranim crtežom djevojčice u vodičkoj nošnji. Dijelovi nošnje su označeni i imenovani, što je ideja prvi put predstavljena na plakatu za izložbu koji sam radila u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Vodice prije više od deset godina. Na taj način se ljudi mogu na jednostavan i atraktivan način upoznati s djelićem vodičke tradicije. Jedan od proizvoda je i mali blok s motivom djevojčice, a na unutarnjoj strani korica ima opisane dijelove vodičke nošnje. Reakcije su vrlo dobre što me jako veseli.”. street (26 of 30).jpg
Osim djevojčice u vodičkoj nošnji, ovoj kreativki inspiracija je i spara - okrugli jastučić koji su žene stavljale na glavu da bi si olakšale nošenje teškog tereta, što samo potvrđuje Melinino nastojanje da ispriča jednu lokalnu priču ovog našeg podneblja.
Melina također dodaje da joj je cilj svojim radom dati svoje viđenje vodičkog suvenira na način da se igra stiliziranim motivima iz vodičke tradicije i baštine, a na kraju da ti suveniri imaju i neku uporabnu vrijednost jer kaže, nema ništa napornije nego kupiti suvenir koji kasnije služi isključivo za brisanje prašine.
K tomu su svi njezini proizvodi koji su izrađeni od papira, ručno su napravljeni, što im daje i vrijednost više.
Pitali smo Melinu kako joj se sviđa Street Festival na kojem ove godine ona premijerno izlaže: ”Sviđa mi se koncept i ideja ovog festivala jer smatram da turizam treba biti zabavan. Uz već poznate velike projekte, puno malih i raspršenih događanja dobitna su kombinacija”.
Melina za sada u svojoj jedinstvenoj ponudi suvenira ima blokiće, bookmarkere, kalendare, naljepnice, šalice i majice, a sve možete za sada naručiti na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
djelomob1.jpg