Rujan 18, 2019 4792 Ilustracija / Pixabay

Ova mala je ko kamen, ona zna kako da padne? Tko to sluša turbofolk? Evo odgovora.

ANKETA S VODIČKOM MLADEŽI: Zalutat će na cajke, ali tvrde da su tekstovi preglupi

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Često se špekulira o izrazito niskoj razini 'konzumacije' kulturnih dobara među hrvatskim građanima i činjenicom da sve veći broj mladih radije odlazi na 'cajke' u narodnjačke klubove, nego na koncerte klasične glazbe jer im manjka kulture, znanja i volje za glazbenim odgojem. Sudeći prema odgovorima naših mladih Vodičana, to baš i nije tako.

Tko to sluša turbofolk?
-    Turbofolk je čisto zabavna muzika koja te uglavnom tjera na pijančenje i razbijanje čaša uz ponavljanje maloumnih tekstova o tome kako je netko nekog ostavija, privarija, kako se netko opija i tako dalje. Društvo među mojim vršnjacima se prema određenoj glazbi i dijeli te moram istaknuti da ih ima puno koji to slušaju, nažalost, govori nam naš 22-ogodišnji sugrađanin.
Sluša uglavnom metal, ali i svašta nešto, od jazza do klasike. Nema neku top listu, ali smatra puno je kvalitetnija zabava na tome.

Ova mala je ko kamen, ona zna kako da padne?
-    Takvi cajkaški tekstovi su imbecilno glupi i ne razumin ljude koji se pronalaze u stihovima ala 'ova mala je ko kamen ona zna kako da padne'...??? A i ka se sitin da je neka mater izgubila sina, muža ili nekoga pa da ja sa kidan žile na tu muziku i da me to dira u srce i da dajen na indirektan način novce tin izvođačicama u džep, e pa neću!, odrješita je jedna mlada Vodičanka.

Slušaju to, ističe, većinom oni koji nisu iz 'sela', ali i oni koji su bježali u Vodice pred agresorom.
-    Sad krepaju na te pisme, ali dobro, neka im bude. Nekad se zato i dijeli društvo prema takvim situacijama. Nekad Vodičani i izađu na to pa kažu da im bude dobro, iako mislim da je to više iz nekakve zafrkancije, ono kao 'sad sam već vanka pa mi mora biti super'. Znam i ja nekad.

No, mi smo svi manje-više naši. Voli svoje, poštuj tuđe i ne diraj se u me, neću ni ja u tebe, iskrena je bila ova 19-ogodišnjakinja koja uglavnom sluša disco i funky strane hitove te remikse starih pjesama.

'Pilanje' na javnom mjestu
-    Kad neko krene pilati bezobrazno glasno sa cajkama na javnon mistu, na tuđemu teritoriju e onda se zna ko je gazda i ko će se digniti iz društva i reći mu dvi riči. Jedino se onda dili društvo. Smatran da su utemeljene predrasude jer ako voliš svoje onda imaš i poštovanje prima svome, a ako puštaješ tu muziku i izlaziš na takva mista znači daješ novce takvin događajima koji će se opet održati.

Smatra da se tako pljuca po svome i ruga se svim onim ljudima koji su poginuli i borili se za to da smo danas u miru.-    Vodiška mladost preferira ići na elektronski muziku i rock i te stvari te nam tu biti odlično, ako nekad tu i zalutamo, narugamo se i šta ćemo. 

Jedna sugrađanka sluša sve, ali cajke ne.

-    Ne volim ih baš jer je jedna drugoj kopija, uvik isto, jednostavno, kad zagrebeš malo dublje nema ničega. Toliko je jednostavno da nije bitno glazbeno umijeće da bi pisma uspila već ime, brend i eto hita. Tekst je uvik plitak. Jedino šta upravo zato jer je plitak, je prepamtljiv, a to je još jedna stvar zašto su popularne. 

Smatra da slušače turbofolka ne treba osuđivati već slušati ono što želiš. 'Na živce' joj pak baca tek to što je ta glazba uvijek jako glasno i mora odjekivati. 

-    Neke takve stvari, starije naravno, kad su to radili ljudi koji su volili i živili za umjetnost i stvaranje su bile dobre i zanimljive. Sami početak i prošlost cajki i turbofolka nije za baciti. To je muzika specifična za određeno područje šta je lipo uvik imati. I jaaako je drugačija od naših dalmatinskih klapa te su takve stvari smatrane muzikon Balkana s prepoznatljivim ritmovima i instrumentima koje bi neko u Americi možda zna prepoznati. Međutin danas je to komercijalizirano smeće. Nažalost. 

Razlika s ostalom glazbom joj je ogromna jer ne zna 95 posto pjesama i nije joj to đir. Ali ,opet bi prigrmila ako je društvo uredu. 

-    Kome se zabavlja i ko je vesel i dobar čovik, uvik će se zabaviti. Ali najdraže i najsigurnije bi mi sigurno bilo na glazbi u kojoj uživan i slušan, a to je od domaćih hitova do stranih, od rocka, bluesa, jazza, klasike, funka, čak volim poslušati neke dobre indie bendove, zanimljiva mi je barokna indie pop glazba. I Vicu Vukova, njega moran naglasiti, najlipši glas prošloga stoljeća, zaključila je ova 23-ogodišnjakinja.

S njima se pak ne slaže jedna vodička 28-ogodišnjakinja.

- Slušam i domaće i cajke, odnosno turbofolk jer se uz to mogu zabaviti i dobro naplesati, a ne na one bubalice i ostalo rekla bi ja. Slušaju to i moji vršnjaci te iako u društvu ima različitih ukusa što se glazbe tiče – svi na kraju zabavu završe upravo na cajkama. Mislim da osude ne bi trebalo biti, svatko ima svoje pravo što će slušati, kazala je.

Tags
Poslijednja izmjena dana Srijeda, 18 Rujan 2019 21:49
djelomob1.jpg