Listopad 05, 2019 5365

Razgovor povodom Svjetskog dana učitelja

Učiteljica Vlasta Relja – obrazovni sustav je dopustio da se svi miješaju u naš posao

Ocjeni sadržaj
(4 glasova)

Svi se sjećamo svoje prve učiteljice ili učitelja. Oni su nas naučili čitati i pisati i tako udarili temelje svemu što danas znamo. Iako se u svome poslu učitelji susreću s mnogim izazovima, oni znaju da je to najljepši posao na svijetu ukoliko im je taj posao u isto vrijeme i poziv.

Upravo se danas obilježava Svjetski dan učitelja kojim se naglašava kako je njihov rad prepoznat kao jedan od najvažnijih za ukupan razvoj društva , a idealna sugovornica povodom ovoga dana svakako je profesorica tjelesnog u Osnovnoj školi Vodice, gospođa Vlasta Relja koja u ovoj školi radi od samog otvorenja, sad već davne 1982. godine. 

„Ovo mi je bio prvi posao koji sam nakon diplome dobila i ne bih se nikada iz nje makla i to zbog fenomenalnog kolektiva u kojem vladaju odlični međuljudski odnosi“, kaže Vlasta i nadodaje u šali kako, suprotno mišljenju da se žene znaju često „pokoškati“, tijekom njezinog 37-godišnjeg rada u Vodicama nikada nije došlo do toga da netko s nekim ne bi razgovarao. Do izazova i problema uvijek tu i tamo dođe, no nakon njih uvijek se popije kava u prijateljskom raspoloženju i ide se dalje.

Pitali smo Vlastu kako bi usporedila sadašnje i prošle generacije; 

„Vidi se velika razlika, naravno. Ovdje bih prvenstveno dala naglasak na promjeni odnosa roditelja prema učitelju. Sustav je dopustio da se roditelji puno više miješaju u posao učitelja, traže svoje kriterije koji nisu realni, a često zaboravljaju da i mi i oni imamo isti cilj, a to je da svaki učenik postigne najbolji mogući uspjeh. Također, ranije je učitelj roditeljima mogao bez problema ukazati na neki problem kod djeteta i na njemu bi se radilo. Sada roditelji na to ukazivanje problema gledaju kao na neki napad od strane učitelja. Što se tiče djece, ona su prije bila puno razigranija, tražili su stalno loptu da bi se igrala vani, družila se međusobno, a danas po hodnicima svi gledaju u svoje mobitele. Razliku najprije vidim po motoričkim sposobnostima, a onda i po njihovom oskudnijem vokabularu“.

Za kraj nas je zanimalo što bi Vlasta poručila svojim kolegama i kolegicama koji tek započinju svoj učiteljski put: 

“Želim im svu sreću jer će biti teško. No, moraju postaviti jasne kriterije svoga posla i toga se držati bez obzira na pritiske. Jer, ti su kriteriji ZA dijete i njegovu dobrobit - zahtijevati znanje i pomoći djetetu da do tog znanja dođe“, zaključila je.

Tags
Poslijednja izmjena dana Subota, 05 Listopad 2019 00:08
djelomob1.jpg