Listopad 05, 2019 6075

Domenika Skroza: „Sve je krenulo od običnog komada šperploče“

Ocjeni sadržaj
(3 glasova)

Domenika Skroza jedna je od kreativki našega grada koja svojim unikatnim, ručno rađenim predmetima sve više plijeni pažnju svojih sugrađana, ali i šire. Njezin kreativni rad pod nazivom Prijateljica Šperploča, započeo je od izrade magneta s dalmatinskim motivima koji su bili zamišljeni kao unikatna ponuda za turiste.

Međutim, ubrzo je počela dobivati upite za razno razne predmete pa se njezina ponuda ubrzo proširila. Sada Domenika izrađuje personalizirane okvire i kutije, lampe sa različitim motivima, najčešće po narudžbi, razne dekorativne predmete i suvenire od šperploče, nakit od polimerne gline, a u suradnji s krojačicom Boki torbe i ruksake od eko kože i različitih tkanina - dobrih dezena stare odjeće. 

Pitali smo Domeniku kako je uopće taj njezin kreativni rad krenuo, na što ona odgovara: 

“Moji radovi rodili su se sasvim slučajno. Moja majka je izrađivala šarene predmete od šperploče pa sam ja, kad sam i sama postala mama, odlučila probati isto. Uskoro sam dobila puno prijedloga i upita pa sam odlučila prihvatiti taj izazov. Jedan od prvih bio je izraditi okvir s imenom. Bilo je teško napraviti ga iz nule, da bude uredan i kvalitetan. Ipak je sve 100% hand made. Ali sad to ide kao na traci.“

Jedan od njezinih najčešćih motiva je dalmatinski čovik sa šibenskom kapom, brkovima i "dobrim" naočalama. Mala karikatura Dalmatinca na kojeg ljudi vrlo pozitivno reagiraju jer uvijek nekog svog prepoznaju u njemu. On je nekako postao i zaštitni znak Prijateljice Šperploče. 

Za sada se Domenikini proizvodi mogu naći na Instagramu i Facebooku, ali je i u istraživanju nekih novih opcija o kojima će nas izvijestiti uskoro kada se iskristaliziraju. 

Ipak, osim na društvenim mrežama, Prijateljicu Šperploču mogli smo sresti i na raznim sajmovima kao i na ovogodišnjem Vodice Street Festivalu za koji Domenika ima samo riječi hvale:

“Ovaj Street Festival bio je najbolji do sada. Dobra ekipa, novi mladi umjetnici i pozitivni komentari sugrađana razveselili su ulicu. Trebalo bi to i češće.“ - kaže ona i nadodaje kako je ove godine bila i počasni gost na sajmu knjige ispred Azimuta. 

Zadnje dvije godine tijekom adventa izlaže s kolegicom BumeraNg na sajmu u Trogiru, a ove se godine priprema i se za advent u Šibeniku. „Kad stvorim malo veću zalihu ići ćemo i dalje“, nadodaje.

Za kraj nas je još samo zanimalo od kuda je došao taj neobičan naziv - Prijateljica Šperploča:

“ Sve je krenulo od običnog komada šperploče. U ono zimsko "gluho" doba u Vodicama, šperploča i ja smo postale najbolje prijateljice“, zaključila je.

 
djelomob1.jpg