Listopad 23, 2019 4406

Vodička Mikena

VIDEO PRILOG: Jeste li znali što je sve od stoljeća 7. pr. Kr. skrivala Velika Mrdakovica? Njene tajne otkrio nam je arheolog Toni Brajković

Ocjeni sadržaj
(1 Glasaj)

Vodička Velika Mrdakovica iznimni je arheološki lokalitet koji je kao naselje, sudeći po nalazima, postojao od 7. stoljeća prije Krista pa do otprilike 2. stoljeća poslije. Ovdje su već pronađeni brojni grobovi, novčići, keramičke posude, vaze, tanjuri, čaše, predmeti za svakodnevnu upotrebu te hrpica zanimljivih stvari.

Naš domaćin na ovom lokalitetu bio je arheolog Toni Brajković, inače i voditelj arheoloških istraživanja. Ispričao nam je sve što je otkriveno na ovom posebnom mjestu na kojem se intenzivno živjelo punih devet stoljeća.

-    Na lokalitetu visine 145 metara nadmorske visine imali su pregled 'onoga što dolazi i onoga što ide'. Liburni su bili jako vješt bogat pomorski narod, imali su brodove koji su postali poznati u rimskoj floti, a za sobom su nam ostavili mnogo toga što smo i što tek moramo istražiti, kazao nam je Toni Brajković.

Uz Rimsku cisternu na kojoj se odvijaju već tradicionalne vodičke Bakanalije koje održavaju povijesno uprizorenje njihova života nalazi se i nekropola koja sadrži oko 130 grobova, a zasigurno ih ima još mnogo. 

Brajković je s nama podijelio dosta zanimljivosti koje možete doznati u video prilogu.

-    Ovdje je veliki potencijal. Sve koje zanima Velika Mrdakovica i povijest, ali i one koje zanima tek pogled odavde, dođite dok mi radimo, možda vas zainteresiramo, poručio je na kraju – a o datumima ćemo vas obavijestiti na vrijeme.

{youtube}

}

djelomob1.jpg