Studeni 09, 2019 5160

Vodice su mu u prvom planu

Bez alata nema zanata: Aljoša Zanze ima novu vrhunsku foto opremu, a mi intervju

Ocjeni sadržaj
(6 glasova)

Aljoša Zanze fotografira tek godinu dana, ali i u tome relativno kratkom roku napravio je već popriličan broj impresivnih uradaka, uglavnom naših Vodica. Upravo je nabavio novu vrhunsku opremu kako bi njegove fotografije noću mogle biti još bolje. Ispričao nam je sve o tome, kao i svojim počecima, ali i željama i planovima za dalje.

-    Na početku sam imao skromni kompakt aparat koji je bio dovoljan za amatersku fotografiju, ali već nakon 5-6 mjeseci sam shvatio da mi to ni izdaleka neće biti dovoljno za ono šta sam ja želio od fotografije, stoga sam se nakon dužeg razmišljanja i pažljivog odabira odlučio na kupnju Sony Alpha 7 full frame kamere i Tamron 28–75 mm f/2.8 Di III RXD objektiva, koji spadaju u kvalitetnu i profesionalnu foto opremu.

Na to se odlučio prvenstveno radi noćne fotografije koju obožava, a koja je jednostavno nezamisliva bez kvalitetne opreme. 

-    A o veličini investicije, samo ću reći, hvala Bogu da postoji kupovina na rate, inače si drugačije to ne bih mogao priuštiti jer foto oprema je jako skupa. Znači mi jako puno, jer kao što sam već rekao, noćne fotografije a i ne samo noćne, nego i jako puno drugih kadrova se jednostavno ne bi moglo „uhvatiti“ bez dobre kamere.

Ima tu jako puno tehničkih detalja koji su vrlo bitni za kvalitetu i postizanje željenih rezultata na fotografijama. Kao što poslovica kaže: Bez alata, nema zanata.

-    Cijelog života sam bio impresioniran lijepim fotografijama i uvijek sam imao neku tihu želju za fotografiranjem, ali kao da još nije bilo vrijeme za to. I eto, prije godinu dana sam jednostavno osjetio da je došao pravi trenutak.
Zato je najprije kupio jeftiniju kameru jer se nije želio zalijetati i trošiti novac dok ne vidi kako će to sve skupa ići. Počeo je objavljivati svoje slike u Facebook grupi "Vodice u srcu i duši" i nakon što su ljudi počeli govoriti da im se sviđa njegov rad, uslijedila je i prva amaterska izložba u gradskoj knjižnici zahvaljujući inicijativi i nagovoru ravnateljice Sanje Radin Mačukat.

MALO O SAMOJ OBRADI…

-    Nakon otprilike pola godine sam shvatio da se to već pretvorilo u strast i kao logičan nastavak uslijedila je nabavka bolje opreme. Naravno da ih obrađujem, jer slikam isključivo u tzv. RAW formatu. RAW je sirovi neobrađeni zapis svih informacija koje je senzor kamere zaprimio za vrijeme ekspozicije, dakle slika kakvu je kamera zabilježila u trenutku okidanja bez ikakve obrade.

Kad se otvore na kompjuteru, priča nam, RAW datoteke su  tamne i bez izraženih boja, zato je potrebna obrada da bi se dobio krajnji rezultat. Drugačiji format slike je JPEG, u tom slučaju procesor kamere obrađuje RAW informacije na temelju postavki aparata koje ste podesili (kontrast, balans bijele boje, oštrina, saturacija) te potom komprimira te informacije na način da sve slične informacije pretvori u potpuno jednake i naposljetku takav gotov komprimirani proizvod prebaci na memorijsku karticu.

-    Drugim riječima, JPEG je obrađeni i komprimirani zapis koji nastaje u procesoru vašeg fotoaparata, dakle već gotova slika i u njemu se izgubi prilična količina informacija koje je kamera zabilježila. Snimanje u RAW formatu nudi daleko više mogućnosti nego u JPEG-u, jer se iz njega mogu izvući puno suptilniji tonovi, svjetla, sjene, bijela i crna, nijanse svih ostalih boja, dubina, oštrina, detalji, dinamički raspon i tako dalje. U tom smislu obrađujem fotografije, ali ne na način da im dodajem nepostojeće, nestvarne, pretjerane boje i efekte, jer želim da svaka moja fotografija izgleda što prirodnije. 

O NAJDRAŽIM MOTIVIMA

-    Teško je reći, sve što mi u nekom trenutku privuče pažnju. Volim pejzažnu i noćnu fotografiju i tzv. street ili uličnu fotografiju, kad uhvatim neki zanimljiv prizor iz svakodnevnog života, neku zanimljivu scenu u pokretu. Također jako volim i crno-bijelu fotografiju koja ima svoju osobitu čar, volim slikati životinje, ljude u prolazu, izraze lica, sve što mi je na neki način zanimljivo.

Neke od najdražih lokacija za fotografiranje su mu šetnice uz more, uži centar grada, mali i veliki parapet, zalasci sunca, posebno sad u jesen, pogled na more i otoke, teško mu je izdvojiti samo jednu stvar ili mjesto.

-    Bude povremeno i žicanja za fotografiranje, no ako me netko zamoli za uslugu nije mi problem, zašto ne, podjednako uživam u tome kao i fotografiranju svega ostalog.

ŽELJE I PLANOVI

-    Pa, popis je prilično dugačak, hahaha. Fotografija se uči cijeloga života i uvijek ima mjesta za učenje i napredak. Zato gotovo svakodnevno čitam i gledam razne tutorijale po internetu, koje pišu i snimaju  profesionalni fotografi sa dugogodišnjim iskustvom i velikim znanjem, odatle se može jako puno naučiti. A također imam i par dobrih prijatelja koji su iskusni i vrlo dobri fotografi, njima također dugujem jako puno usvojenog znanja koje su nesebično podijelili sa mnom i radi toga sam im jako zahvalan.

Želio bi s vremenom nabaviti još bolju kameru, noviji model i još dodatne foto opreme poput bljeskalica, stativa, raznih rasvjetnih elemenata koji se koriste u fotografiji, različite vrste objektiva za različite tehnike fotografiranja.

-    Ali polako, to su skupe stvari i trebat će vremena dok se to ne realizira. Za sad sam zadovoljan sa ovim šta imam, a za kasnije ćemo vidjeti šta će vrijeme donijeti. Plan je uglavnom neprestano učiti, napredovati i razvijati se, sa vremenom nabaviti spomenutu opremu pa ćemo vidjeti šta i kako dalje. Nemam neki strogo zacrtan plan, ovo što sam spomenuo su neke moje želje, pa polako, ima vremena, nadam se da ću uspjeti u svemu što sam naumio.

I JOŠ PONEŠTO O ALJOŠI
-    Rođen sam 1972 godine u Šibeniku, većinu života sam proveo u Vodicama, osim 10 godina provedenih u Puli, 2013-te sam se vratio nazad u Vodice i od onda sam stalno ovdje. Fotografijom se bavim tek godinu dana, a osim toga, prije sam se dugi niz godina bavio izradom web stranica i grafičkim dizajnom, informatikom i kompjuterima općenito. Volim voziti bicikl, svaki dan sat-dva šetati uz more po svim vremenskim uslovima, jako volim muziku i životinje, umjetnost općenito, dobru knjigu, film i tako...

 

Poslijednja izmjena dana Utorak, 25 Kolovoz 2020 23:02
djelomob1.jpg