Studeni 23, 2019 11738

Put do realizacije bio je težak i dug, no želja za zdravim namirnicama bila je jača

Jeste li vidjeli veliki staklenik na putu prema Šibeniku? Evo tko stoji iza njega

Ocjeni sadržaj
(4 glasova)

Na putu prema Šibeniku prije mosta zasigurno vam nije promaknuo poveći staklenik obitelji Gulin. Njihova priča o uzgoju bilja zbog želje za zdravljem i dobrim namirnicama iz vlastitog uzgoja ozbiljno je krenula prije svega nekoliko godina. 

-    Tražili smo nešto što bi mogla raditi obiteljski, cijelu godinu. Imali smo svoj vrt oko kojeg smo zajedno voljeli raditi, a kao sljedeći korak upravo nam se nametnuo taj plastenik – priča nam Marina Petrov koja sa svojim suprugom Franom Gulinom stoji iza cijelog projekta.

Put od ideje do realizacije je bio dug, no pokazao se kao pravi pothvat.

-    Potaklo nas je to što smo željeli raditi skupa i u prirodi te sebi i djeci stvoriti neki zdraviji život. Sezonski rad na brodu iz godine u godinu, rad kod privatnika… Željeli smo se maknuti iz tog začaranog kruga i radit nešto svoje, u miru.

Trebalo je puno vremena i truda da se to provede u djelo.

-    Četiri, pet godina se šetalo po terenu i zamišljalo gdje bi što moglo biti. Nakon puno živaca i iščekivanja svih potrebnih sredstava se konačno krenulo u realizaciju. Nakon mnogo utrošenih sredstava, rada i strojeva da se u ovom našem kršu postavi plastenik sada je veliko zadovoljstvo vidjeti ono što si zamišljao u tako ogromnom izdanju.

Žele li proizvoditi povrće i u zimskim uvjetima, moraju ga zaštititi od hladnih vjetrova i niskih temperature No, nije sve tako jednostavno. Posao u plasteniku je jako zahtjevan. Trebaju tamo biti svaki dan, pratiti vremenske uvjete, održavati nasad, planirati… 

-    Naša djeca, Mikula i Roko, još su mali da bi mogli ozbiljnije pomagat tako da smo samo nas dvoje u tome svemu, a posla je puno.

Trenutno imaju nasad fažoleta, netretiranih, neprskanih. Pripremaju rasad za sljedeću sjetvu i prodaju. Planova i ideja im ne fali. Želja im je stvoriti prepoznatljiv brend i proizvode bazirat na domaće i tradicionalne.-    Cijela ideja ovog našeg OPG-a Dalmacija je povratak korijenima i nekakvom kvalitetnijem životu od ovog ubrzanog modernog. Nadamo se da ćemo naći kooperante i tržište koji će to i prepoznati te da ćemo s vremenom uključiti što više ljudi u posao. Tek smo počeli, vidjet ćemo… - ispričala nam je Marina Petrov za kraj.


 

Poslijednja izmjena dana Subota, 23 Studeni 2019 14:15
djelomob1.jpg