16 Sij 2020
    4121

'Bit će trenutaka kada će mi kroz glavu prolaziti da odustanem, ali upravo je to najveći ispit'

Imat ćemo prvog Vodičana na Kilimandžaru! Toni Kranjac spreman je osvojiti najveći vrh Afrike

Ocjeni sadržaj
(6 glasova)
0

Kilimandžaro san je gotovo svakog avanturista, a i svih ostalih koji gaje ljubav prema Africi. Najviši je vrh Afrike, a sa svojih 4600m od podnožja do vrha Uhuru (5895m) predstavlja planinu s najvećom visinskom razlikom na svijetu. Sve to nam je ispričao 27-ogodišnji Vodičanin Toni Kranjac Kaca koji za tjedan dana kreće u ovu vrlo zahtjevnu ekspediciju.

-    Ideja se stvorila prije točno godinu dana  nakon prvog uspona na Velikoj Paklenici. Prvi uspon me toliko oduševio da sam odmah nakon povratka kući počeo istraživati najveće svjetske planine te sam prije nekih 7-8 mjeseci odlučio da će to biti Kilimandžaro, priča nam Toni Kranjac.

U izboru najviših sedam svjetskih vrhova za njega je bio najpristupačniji i financijski najpovoljniji.

-    I po pričama mi se učinio možda lakšim za razliku od drugih pa eto za početak neka to bude Kili a poslije tko zna!

Toni je po struci instalater grijanja i klimatizacije,  ali kao i većina Vodičana ljeti se bavi turizmom, najmom brodova i apartmana. Kad je prestao igrati mali nogomet imao je slobodne vikende te je na poziv prijatelja Luke Novakovića i rođaka Šime Birina otišao na 'sudbinsku' Paklenicu.

-    Od tada smo planina i ja kliknuli. Slobodno mogu reci da su njih dvojica 'krivi' za moju novu ljubav i ovu avanturu. Nakon toga, od hrvatskih vrhova, mogu izdvojiti osvojeni Vaganski vrh koji je najviši vrh Velebita te većinu staza južnog Velebita.

Na Kilimadžaro iz Hrvatske kreće 11-eročlana ekipa. Osam njih je iz Slavonije, dva iz Zagreba te Toni iz Vodica. Preko tjedna se priprema u teretani, a vikendom ide na Velebit odraditi neku od staza. 

-    Ipak, u pripremnom razgovoru s vođom puta koji je više puta bio na Kilimandžaru rekao mi je da nije sve u fizičkoj spremi nego da je puno važnije stvar sebi staviti u glavu da ja to mogu i da ću onda sigurno uspiti. Nekad treba snagu naći i kad je nema. Treba biti psihički jak i ne odustajati. Sigurno će biti trenutaka kada će mi kroz glavu prolaziti da odustanem, ali upravo to će biti najveći ispit.

Ističe da je spreman na sve izazove jer izazovi i jesu da se ruše. Upravo to mu i daje želju i volju da proba nešto novo te da probije svoje granice.

Citirali smo mu ispovijest jednog penjača: 'Moglo se zamijetiti kako su zbog nedostatka kisika iznimno blijedi, pa tako daju utisak kao da su izašli iz popularnih filmova apokalipse, a pošto se kreću i jako sporo, izgledaju kao pravi 'zombiji'.

-    Hahaha sad sam se lipo nasmija! Svašta je moguće i moramo biti spremni na sve. Visinska bolest je jedan od glavnih razloga za pretvaranje u 'zombija' . Pri velikoj visini postoje velike mogućnosti od glavobolje, vrtoglavice, povraćanja, nedostatka kisika… No, od 2006.g za Kilimandžaro je uvedena obavezna aklimatizacija koja će nam pomoći da izbjegnemo takve posljedice. 

23. siječnja lete za Afriku, a s uspinjanjem kreću već 25. siječnja. Ako bude sve išlo po planu na vrhu Uhuru bi trebali biti 30. siječnja u 6 – 7 h ujutro.

-    To znači 6 dana penjanja te nam treba jedan dan da se vratimo u kamp. Sveukupno u tih sedam dana proći ćemo 90 – 100km, a provest ćemo sveukupno 50-ak sati hodanja. Ovako po brojkama to možda i ne izgleda puno, ali treba uzeti u obzir visinu, loše vremenske uvjete i to da se moramo penjati postepeno da bi izbjegli visinsku bolest. Već drugi dan temperature će biti ispod nule, a u ovo doba godine ima i dosta snijega tako da će ovo biti jedna velika sedmodnevna borba, spremno nam je Toni ispričao.

Naravno, u ovu pustolovinu se ne ide bez šala i zastave Vodica, ali – ističe, prvo treba doći do vrha. U što, s ovakvom spremom, uopće ne sumnjamo!

djelomid1.jpg


tehnoadeo2017 BumbaNG


Image is not available

Od 1988. godine brinemo za Vaš lijepši i zdraviji osmijeh!

Saznajte više

Image is not available

Uz timski rad naših dentalnih tehničara do vrhunskih rezultata

Image is not available

Od sad brinemo o njezi Vašeg lica i tijela uz kvalitetne kozmetičke brendove

Image is not available

Kao i make up-a za Vaše najvažnije trenutke!

Saznajte više

Image is not available

Nudimo uslugu smještaja u novouređenim apartmanima obitelji Nedoklan

Slider

bazenid


Leć - Vodice
+385 22 443 787

TRŽNICA VODICE

Leć - Vodice
+385 22 443 787

TRŽNICA VODICE

Leć - Vodice
+385 22 443 787

TRŽNICA VODICE

Leć - Vodice
+385 22 443 787

TRŽNICA VODICE


Image is not available
Kamila Pamukovića 57, Vodice
mob. 091 888 0500 / 091 6217 217
Image is not available
Kamila Pamukovića 57, Vodice
mob. 091 888 0500 / 091 6217 217
Image is not available
Kamila Pamukovića 57,
mob. 091 888 0500
091/6217 217
Image is not available
Kamila Pamukovića 57,
mob. 091 888 0500
091/6217 217

Gradsko-inicijalniFoto video vijesti

  1. Foto
  2. Video
Infovodice - Informativno oglasni portal Grada Vodica

Please publish modules in offcanvas position.

Please enter your phone number
and we call you back soon

We are calling your phone

0:00

Thanks,
We will call you back soon.

Whatsapp
Pošaljite vijest ili fotografiju za portal INFOVODICE putem Whatsup-a

Kontakt

Kontakt

Close