Siječanj 27, 2020 3296 FB osobni profil

Kratki espresso s Ninom Raspudićem za Infovodice: 'Nastojim ići dublje ispod površine, do trajnijih struktura'

Ocjeni sadržaj
(2 glasova)

Nino Raspudić, politički analitičar, književnik, prevoditelj i publicist danas će predstaviti svoju knjigu naziva Kratki espresso. To je druga zbirka njegovih kolumni koja obuhvaća razne aktualne teme u Hrvatskoj i svijetu koje su sa svojom širom analizom aktualne i danas. 

-    Kad sam počeo pisati kolumnu prije već više od 10 godina kolumni je trebao naslov. Ispred mene je u tom trenutku bio kratki espresso, ono što Talijani zovu ristretto i što inače pijem. Međutim, nije to samo razlog, da se tada ispred mene nalazio gorki pelinkovac ne bih ju tako nazvao – priča nam Nino Raspudić.

Kratki espresso ima simbolike, naglašava talijanističku notu koja mu je važna. S druge strane kava je racionalističko piće koje razbuđuje i bistri um. Nije slučajno da se kultura ispijanja kave Europom širi u 18. stoljeću prosvjetiteljstva u kojem su ostale znanice i poznate europske kavane koje postoje dan danas poput Floriana na Trgu svetog Marka.

-    Ono što mi je zanimljivo kod kratkog espressa je što za njega treba dosta kave koju treba samljeti s dosta iskustva i znanja te propustiti vodu - bistre misli pod jakim mentalnim pritiskom kroz nju da bi se dobio taj rezultat koji razbuđuje i bistri um.

Ovo je njegova treća knjiga i nastavak prethodne zbirke koja kronološki u 'Kratki espresso 2016./2017.' i 'Kratki espresso 2018./2019.' obuhvaća 186 kolumni u kojima obrađuje aktualne političke, društvene, kulturne, sportske i druge teme u Hrvatskoj i svijetu.

-    Najsretniji sam kad mogu pisati o drugim stvarima, ne o politici. Tu mogu dati najviše od sebe, svog obrazovanja, životnog iskustva i nadahnuća. Jedna od zanimljivijih činjenica je da se može pisati o Nikome. Možete se pitati tko je Nitko i što je to.

Tu se radi o istraživanjima javnog mnijenja tko je najpopularniji političar. Na prvom mjestu je bio Nitko s 35 % glasova, a zatim Kolinda Grabar Kitarović, Zoran Milanović i drugi. 

-    Sad sam se ja pitao tko je taj Nitko i što o njemu možemo naučiti. Svatko ima svog Nikoga. Nitko je praznina u kojoj se projiciraju vlastite političke želje – lijevi i desni Nitko, zamišljaju svoga. Nitko ne iritira nikoga. Kakve kuće ima Nitko? Nikakve. Kakav auto vozi? Nikakav.

 

Na kraju, svi ovi bi željeli biti Nitko i uzeti njegovu poziciju. Tu se može krenuti od skromne, naizgled beznačajne teme i puno reći o kontekstu. 

-    Kad su mi predložili da to napravimo, prošao sam kroz sve kolumne i shvatio da to ima smisla. Nastojim pisati eseje i ići malo dublje ispod površine do nekih trajnijih struktura. Zato mislim da ti tekstovi funkcioniraju i dan danas, a objedinjeni u knjigu daju cjelovitu misao o glavnim stvarima u zadnje vrijeme. 

Izuzetno je zadovoljan reakcijom javnosti, napravili su već dosta promocija po Hrvatskoj, dolazi jako puno ljudi i izvrsno reagiraju. 

-    Promocije su zamišljene kao neformalne jer nema smisla u današnje vrijeme dovlačiti nekoliko predstavljača na promociju te držati 20-minutne monologe. Sugovornik i ja progovaramo o osobnim temama te dajemo riječ ljudima iz publike. Tako će biti i danas u Šibeniku – najavio je Raspudić.

Današnja kava s Raspudićem rezervirana je za 17,30 sati u Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić u Šibeniku, uz moderatora Damira Jakeljića. Ni posjet Vodicama nije isključen. Nakon što se odrade veći gradovi, u drugom krugu obići će manje u kojima se iskaže interes.
 

Poslijednja izmjena dana Ponedjeljak, 27 Siječanj 2020 13:56