Veljača 05, 2020 4538 Ilustracija/Pixabay

Ljubav i razumijevanje jače je i od pakla droge

Priča o zajedničkoj borbi, nadi i na kraju uskrsnuću od pakla droge u kojem su se našli dvoje naših sumještanina

Ocjeni sadržaj
(3 glasova)

Zajednica Cenacolo do sada je već mnoge koji se na svom životnom putu našli u problemima izvela “iz tame u svjetlo”, a to čine i dan danas. Kako i sami kažu, Zajednica je odgovor Božje nježnosti na vapaj mnogih mladih koji, izgubljeni, izvarani i razočarani, traže radost i smisao života u lažnom blještavilu svijeta, a u zajednici se rađa mjesto prihvata, ljubavi i služenja životu, mjesto koje je tijekom godina postalo izvor nade i uskrsnuća za mnoge izgubljene u svijetu tame i tuge, marginaliziranosti, očaja i ovisnosti.

Jedan od njih je i naš sumještanin, kojeg ćemo nazvati Marko, s čijom suprugom, koju ćemo nazvati Ivana, smo porazgovarali i koja nam je posvjedočila o njihovoj zajedničkoj borbi, nadi i na kraju uskrsnuću od pakla droge u kojem su se našli.

Sve je počelo kada su bili mladi i zaljubljeni dvadesetogodišnjaci. Zajedno su eksperimentirali sa gotovo svim drogama, no dok je za Ivanu to ostalo samo na eksperimentiranju, njezin tadašnji dečko, a sadašnji suprug upao je u pakao ovisnosti o heroinu. 

Kao i sa svakom ovisnosti, veličina problema se pokazala u tek poodmakloj fazi, otprilike godinu dana nakon što su se vjenčali. 

“Trebalo mi je godinu dana da prihvatim istinu da mi se muž drogira. Imali smo 22 godine i na meni je bila odluka - ili ga ostaviti ili nastaviti s njim. Nismo tada imali djece i sva logika je nalagala da ga ostavim, no ja nisam htjela odustati od njega”, govori nam Ivana i kaže kako su zajedno odlučili da će Marko otići u Cenacolo u Novigrad gdje bi potražio spas od ovisnosti. 

Cijelih godinu dana su se pripremali za ulazak u Zajednicu, no kada je došao dan ulaska, pred vratima se predomislio, okrenuo i vratio kući. U tom ga je trenutku Ivana odlučila ipak ostaviti i nastaviti bez njega. Izbacila ga je iz kuće, a on je dva tjedna živio u automobilu. Bilo je zimsko doma i jako hladno za spavati u autu, Marko se nije imao kome drugome obratiti, tako da je ponovno odlučio ući u zajednicu i ovaj put zaista joj se pridružiti. I tako je 2002. godine ušao u zajednicu u Međugorju 2002. godine.

“Ja nisam htjela ništa znati i bila sam jako ljuta. Bila sam mlada djevojka i uzela sam si ljeto da se odmorim od svega i živim bezbrižnim djevojačkim životom. Ipak, nakon pola godine, nakon što je ljeto prošlo, a meni u mislima je i dalje bio on, odlučila sam i ja ući u zajednicu. Svi oko mene su mislili, pa čak i ja, da ja njemu tamo idem pomoći. Sada kada o tome razmišljam znam da sam tamo prvenstveno išla sama sebi pomoći”, govori nam Ivana i otkriva kako svog supruga nije vidjela punih pola godine, jer u Zajednici vladaju posebna pravila kojih se svi korisnici trebaju držati, a također su muškarci i žene odvojeni. Marko uopće nije niti znao da je ona u zajednici, a kada su se nakon tih pola godine prvi put vidjeli, Ivana nije znala što bi mu rekla, ali znala je da je dobro odlučila što ga je pratila u Međugorje.

Sve skupa su zajedno bili 3 godine u Zajednici u kojoj se nisu pretjerano često viđali s obzirom da su bili vrlo blizu jedan drugoga, a kada su prošle te tri godine, odlučili su krenuti ispočetka. Ovaj put oslobođeni od ovisnosti, sa novom nadom i planovima za sretan, dug i zajednički život. 

Danas, dvadesetak godina kasnije, žive jednim mirnim obiteljskim životom, imaju dvoje djece, uređuju kuću, rade svoje poslove, bave se turizmom i susreću sa svim zadovoljstvima i izazovima prosječne hrvatske obitelji.

“Znam ponekad muža pitati bi li se iz gušta baš izdrogirao kao nekad, na što mi on uvijek odgovori da ne bi, kaže da je drugo vrijeme, odrasli su ljudi sa svojim željama, kreditima, djecom koju treba izvesti na pravi put”, a također nam Ivana otkriva kako svom mužu niti jednom u niti jednoj svađi nije spočitnula njegove probleme iz prošlosti jer ih je zaista Zajednica povezala na  način na koji se vjerojatno ne bi povezali se nisu odlučili ući u Cenacolo.

Lijepo je znati da ovakve priče postoje i da ljubav i razumijevanje zaista imaju moć naći izlaz iz situacija koje se čine beznadne. Na nama je samo postati toga svjesni.

djelomob1.jpg