16 Velj 2020
  2887

Gledajući njegove slike teško je povjerovati da se ne radi o akademskom slikaru: Vodičanin Krešimir Radas inspiraciju pronalazi u Dalmaciji i moru

Ocjeni sadržaj
(1 Glasaj)
0
Poslijednja izmjena dana Nedjelja, 16 Veljača 2020 13:45

Po struci stručni specijalist inženjer građevinarstva, Vodičanin Krešimir Radas, još od školskih dana bavi se slikanjem. Otkrivajući razne tehnike, odlučio je svoja djela stvarati tehnikom akrila na platnu, a neizostavni motiv Dalmacije i mora gotovo je na svakom od njih.

Rođen 1981. godine u Vodicama, Krešimir Radas, od malih nogu je pokazivao interes prema likovnom izražavanju. Počelo je sve još u školskim klupama bojanjem i crtanjem, a nastavilo se kolažom i modelarstvom. U počecima je koristio tehnike akvarela, tempere, olovke i ugljena na papiru, te kartonskoj ljepenci.  Sve što mu je bilo dostupno na satu likovnog i u lokalnim vodičkim trgovinama koristio je za stvaranje svojih djela. 

Po završetku studija u Splitu gdje je stekao zvanje specijalista inženjera građevinarstva, odlazi u Zagreb gdje i danas živi i radi. 

-    Kako nisam akademski slikar, svoje slikarske vještine sam usavršavao uzimajući privatne sate kod više akademskih slikara, te kroz radionice likovnih udruga. Razmjena iskustava s kolegama slikarima pomoglo je također mom slikarskom usavršavanju. Ozbiljnijim slikanjem sam se počeo baviti tek 2011. godine kada sam upisao slikarske radionice Ulja na platnu na Pučkom otvorenom učilištu u Zagrebu gdje sam zavšrio tri semestra – započeo je Krešmir Radas svoju priču. 

Iza sebe ima na stotine slika nastale raznim tehnikama. Iako se još uvijek nađe i pokoja u olovci, ugljenu ili akvarelu, akril na platnu mu najviše odgovara. Ovom tehnikom postiže željenu strukturu, slojevitost i efekt nanošenjem boje slikarskom špahtlom i kistom.

-    Motivi na mojim slikama su uglavnom vezani uz Dalmaciju i more. Iako su reljef i građevine moji prioriteti, moju pažnju zaokuplja podjednako i svijet biljaka, kao i oblici u pokretu - tovar, ribe, galeb... Tu se nađe i pokoji portret. Teme koje obrađujem su uglavnom vezane uz suhozide i kamen kao graditeljski materijal. Odrastajući u kraju koji obiluje kamenjem, teško je da vam ne uđe pod kožu. Ti suhozidi nisu za mene samo vizualni fenomeni, već “znaci” u prostoru, koji nose duboku i neprolaznu simboliku života ljudi toga kraja i nepresušno su vrelo inspiracije  - nastavio je mladi umjetnik.

 

Sudjelovao je na više od 40 izložbi u domovini i inozemstvu, od čega je imao i tri samostalne izložbe. Također je sudjelovao i na raznim likovnim izložbama i kolonijama humanitarnog karaktera. U lijepom sjećanju mu je ostala njegova druga samostalna izložba u rodnim Vodicama koja je 2017. godine organizirana u suradnji s Gradskom knjižnicom Vodice.

Nažalost, posao i privatne obveze su ga zaokupile pa u posljednje vrijeme više ne sudjeluje na radionicama. Član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika Zagreb, a osim slikanja u slobodno vrijeme bavi se fotografijom, sportom, čitanjem i boravkom u prirodi.

-    Slikanje mi je i dalje hobi kojeg radim iz gušta i kad imam vremena. Želja mi je napraviti novi ciklus slika. Imam već neke ideje, ali mi trenutno nedostaje slobodnog vremena. Koja će biti tema neka ostane tajna, ali sigurno će biti vezana uz Dalmaciju - za kraj nam je rekao Krešmir.

djelomid1.jpg


Najnovije
 • Nedjeljni đir po Vodicama: Početak ljeta unatoč oblačnom vremenu mnogi iskoristili za šetnju i odmor na plaži
  Information
  Podijeli
  Information

  Nedjeljni đir po Vodicama: Početak ljeta unatoč oblačnom vremenu mnogi iskoristili za šetnju i odmor na plaži

  Information
Najčitanije
Image is not available

Od 1988. godine brinemo za Vaš lijepši i zdraviji osmijeh!

Saznajte više

Image is not available

Uz timski rad naših dentalnih tehničara do vrhunskih rezultata

Image is not available

Od sad brinemo o njezi Vašeg lica i tijela uz kvalitetne kozmetičke brendove

Image is not available

Kao i make up-a za Vaše najvažnije trenutke!

Saznajte više

Image is not available

Nudimo uslugu smještaja u novouređenim apartmanima obitelji Nedoklan

Slider
Oglasi
Infovodice - Informativno oglasni portal Grada Vodica

Please publish modules in offcanvas position.

Please enter your phone number
and we call you back soon

We are calling your phone

0:00

Thanks,
We will call you back soon.

Whatsapp
Pošaljite vijest ili fotografiju za portal INFOVODICE putem Whatsup-a

Kontakt

Kontakt

Close