Svibanj 17, 2020 7439

Četverostruka mama voli imati 'jed i dipišinu', kako je njen Šimun govorio kad je bio mali

VODIŠKE MAME Tea Juričev Martinčev: 'Svaka nedjelja naš je obiteljski dan. Prvo jutarnja sveta misa pa istraživanje naše lipe okolice'

Ocjeni sadržaj
(15 glasova)

U 'Vodiškim mamama' danas smo ćakulali s četverostrukom mamom Teom Juričev Martinčev, nekada Strikoman. Devetogodišnji kraljević Šimun, šestogodišnja princeza Ana, četverogodišnja Marija i dvomjesečna Terezija te suprug Marko dio su njenog obiteljskog 'tima'. Ističe nam, gorivo njihova motora je upravo vjera zahvaljujući kojoj su se upoznali i stvorili ovoliku obitelj. Uskoro će proslaviti svoju desetu godišnjicu, na čemu im unaprijed čestitamo!

Kako započinje i završava vaš dan? Kako ste okupirali svoju dječicu u ovoj karanteni?

Dan započinjem najtišim koracima do kupaone.  Nakon što se na miru odjenem probudim djecu i novi dan može početi. Završavam ga pospremanjem kuće, promišljanjem o danu i planiranjem sutrašnjeg dana.

Svi smo zajedno gledali školu na TV-u sa Šimunom te često bili u polju i obrađivali masline. Popili smo i koju virtualnu kavu s prijateljima iz Zagreba, Milana, Vodica. Djeca su u dvorištu napravila svoje sklonište u kojem su se jako dobro zabavljali. Često su sa mnom kužinavali dok nam je u zadnje vrijeme rolanje najveći gušt.

Koji vam je najdraži do dana? Imate li savjet kako produktivno iskoristiti dan?

Svaki dio dana ima svoje čari. A najbolje je kada smo svi na okupu i bezbrižno se zabavljamo. To je većinom u popodnevnim satima nakon što smo svi obavili svoje obaveze.

Ako unaprijed isplaniramo dan onda sve ide manje-više glatko. Važno mi je imati plan za ručak jer mi priprema istog oduzme najviše vremena. Volimo imati „jed i dipišinu“ (red i disciplinu), kako je Šimun govorio kad je bio mali.

Što bi za vas bio idealan obiteljski dan?

Preko tjedna smo svi u svojim obavezama, a svaka nedjelja je naš obiteljski dan. Najvažnije nam je sudjelovati na jutarnjoj svetoj misi iza koje odemo na izlet. Istražujemo našu okolicu dok se more ne zagrije kada ćemo šetanje po obližnjim brdima zamijeniti kupanjem. Većinom nam se pridruže prijatelji sa svojom djecom.

Kako vaše vrijeme s mališanima izgleda? Pomažu li si međusobno u učenju i razvoju?

Naši mališani su stalno oko nas. Jako su znatiželjni i sve ih zanima. To nekad zna biti iscrpljujuće, ali na kraju dana sam ipak zadovoljna s njima i ne znam kako bih bez njih. Većinom se lijepo igraju, a ima i trenutaka kada se naganjaju kroz kuću. Svi vole crtati, bojati, lijepiti, čitati i listati knjige, pjevati. Upijaju i kopiraju sve što mi veliki radimo i naravno da tako uče. S njima nikad nije dosadno.  Je li braco posebno zaštitnički nastrojen na svoje tri seke?

Šimun je pravi veliki brat, a seke gnjavatorice.

Koje je najčudnije pitanje koje vam je dijete postavilo?

Od 100-tinjak čudnih pitanja dnevno, evo sad mi pada napamet u ovo doba korone: 'Mama, mogu li zagrliti didu i baku?'

Kako ste reagirali kad ste saznali da ste trudni prvi put i ostale puteve? Kako su protekle trudnoće? Što je za vas majčinstvo?

Svaki put smo bili ugodno iznenađeni. Otvoreni smo životu i zahvalni na ovoliko dječice. Trudnoće mi i nisu baš bajne bile, ali srećom traju samo 9mj. Haha! No, majčinstvo je za mene briga o malim ljudima, čuvanje njihovih života i odgajanje s puuuuno razumijevanja i strpljenja. Najdragocjeniji savjet mi je bio da muž i ja imamo ista pravila i da budemo dosljedni u provođenju istih. Pa eto to i drugim mamama savjetujem. Plus, provodite što više vremena sa svojom djecom jer brzo rastu. Isto tako, „Neka sunce ne zađe nad Vašom srdžbom.“ U prijevodu, pomirite se s mužem prije spavanja.

Koliko je važna prisutnost vjere u obitelji?

Vjera je gorivo našeg motora, da nije vjere vjerojatno ja i muž Marko ne bi ni bili skupa ni stvorili ovoliku obitelj. A kad čovjek vjeruje onda Bog daje i više nego što možemo zamisliti. I moje su 'super moći' u molitvi po zagovoru naše Gospe Karmelske.

Imate li vremena za sebe i kako ga provodite? Koliko je teško uskladiti majčinstvo i posao?

Vrijeme za sebe provodim na svakakve načine. Dobro mi dođe kad netko odvede djecu, a ja onda odmorim „glavu“. Baterije napunim razgovarajući s prijateljicom kada u pozadini nitko ne viče „mama, mama“ ili sa brzinskim đirom na bicikli.

Usporedno s majčinstvo teče i naš posao. Nekad mi i posao dođe kao dobar odmor od kuće i djece, a nekad je lakše biti s djecom nego gledati u kompjuter i voditi brigu o narudžbama, računima, i ostalim papirima… U tome svemu tražim mjeru jer ne smije patiti ni jedno ni drugo.

Poslijednja izmjena dana Nedjelja, 17 Svibanj 2020 21:07
djelomob1.jpg