Svibanj 28, 2020 8296 Čitateljica

Nekom neobičan, nekom nepoželjan gost. Sve u svemu, riječ je o korisnoj bezopasnoj zmiji koju se ne smije ubijati

VIDEO Zmija dogmizala do autobusnog kolodvora. Kako biste vi reagirali?

VIDEO Zmija dogmizala do autobusnog kolodvora. Kako biste vi reagirali? Foto: Čitateljica portala
Ocjeni sadržaj
(8 glasova)

Zmija koja je jučer zamijećena na vodičkom autobusnom kolodvoru nije opasna već čak i korisna – potvrdio nam je to veterinar Zdravko Zorica. Riječ je o zmajuru, vitkoj i dugačkoj zmiji jednolično zelene, maslinastozelene, sivkaste ili smeđe-crvene boje. Trbušna strana mu je žuta s tamnim pjegama, a između očiju i nosnica ima veliku, ponekad vidljivu žlijezdu.

-    Radi se o neutralnoj zmiji čije je stanište uz obalu ili priobalje. Moguće je da obitava u obližnjem parkiću ili u nekoj živici. Najvažnije je naglasiti da je ona neotrovna te da ju se ne smije dirati ni ubijati. Sama će otići i pri tom nikome neće napraviti zla, naglasio je veterinar Zdravko Zorica.

Čitatelji koji su nam poslali snimku kazali su da su nakon prvotnog šoka i oni i zmija nastavili svojim putem.

-    Na ovom području ne postoje službe koje bi u ovakvim situacijama uklonile zmiju, a niti je to potrebno. Dapače, zmije poput ove su vrlo korisne. Zna biti velika, duga do dva metra, ali njen eventualni ugriz možemo usporediti s ubodom pčele. Ljudi ih panično ubijaju i ne znanjem automatski svrstavaju pod poskoke.

U RH zmije su zaštićena vrsta, a od 15 vrsta samo su tri otrovnice – poskok, riđovka i žutokrug. 

-    Poskok je jedina otrovnica koja obitava na našem području, ove dvije gotovo da nema. A ni one neće ugristi ako ih se ne ugazi ili napadne. Isto tako, poskok se može raspoznati po glavi srcolikog izgleda, s karakterističnim roščićem na vrhu nosa, kazao je veterinar Zorica.

{youtube}

}

djelomob1.jpg