Lipanj 07, 2020 5959

VODIŠKE MAME Jelena Grgurev Sladoljev: 'Često Brane svira gitaru zajedno s Jakovom i svi zajedno pjevamo'

Ocjeni sadržaj
(15 glasova)

U današnjoj rubrici Vodiških mama 'ugostili smo mamu Jelenu Grgurev Sladoljev čiji mali tim čine suprug Branimir i djeca Jakov (5), Pia (3) i Mihovil (1 mj.) Zajedno rade većinu stvari i svugdje idu zajedno. Kaže, vrijeme s djecom je veselo,  dinamično, bučno  i nikad nije dosadno, a da će biti i 'teta' u vrtiću znala je još od osnovne škole.

-    S obzirom da sam na porodiljnom i Mihovil nam je došao prije malo više od mjesec dana polako stječemo novu rutinu. Dan započinjem najprije s kavom. Onda slijedi buđenje djece i polako se sve zahuktava.  Ako Jakov ne ide u vrtić  idemo u  šetnje, do polja,  igramo se, učimo, izrađujemo raznorazne stvari, družimo se s prijateljima... Dan mi završava jako kasno kada pospremam po kući i obavljam stvari koje nisam stigla kroz dan napraviti.  Nastojim da nam je svaki dan drugačiji i da što više vremena provodimo vani. Posebno za vrijeme karantene puno smo vremena provodili u polju, a  orijentiranost prirodi i obitelji nam je dobrodošla, priča nam mama Jelena Grgurev Sladoljev.

Nekad joj se čini da u sat vremena promijenimo razna stanja: od skrike i vike do idealne obiteljske atmosfere, mira i reda. Ima osjećaj nekada da im dan prekratko traje za sve stvari koje bi htjeli napraviti. 

-    Mihovil im je toliko zanimljiv, non stop ga žele dodirivati i igrati se s njim, posebno Pia pa se zezam da bi ga trebala staviti u pleksiglas ili angažirati zaštitara da sjedi pored njega. Ima raznih čudnih pitanja, i zaključaka. Kada i sama ostanem zatečena odakle im sad to. Mogla bih istaknuti Piino pitanje vezano sad za koronu. „Mama, da li ti više paše ostanimo odgovorni ili ostanimo doma?“

Smatra da svako vrijeme nosi svoje izazove i teškoće te da se roditeljstvo ne razlikuje puno od onog prije. Jedino smo mi sada, za razliku od prije izloženi više modernoj tehnologiji i  većoj količini informacija.

-    Mislim da se ja danas susrećem s istim izazovima kao i moja majka: kako dobro odgojiti svoju djecu, kako im usaditi vrijednosti koje će ih činiti kvalitetnim ljudima i za sebe i za društvo u kojem žive.

Zajedno radimo većinu stvari i svugdje idemo zajedno.  Nastojimo što više vremena zajedno provoditi. Primjerice, kad smo za vrijeme korone bili u polju  Jakov je s Branom čistija masline, a Pia i ja smo brale šparoge... Kad  krenem peći palačinke ili kolač odmah se vuku stolice u kuhinju i Jakov i Pia žele sudjelovati i raditi sa mnom... i tako kroz razgovor, zezanje, a i uz poneku prepirku  najbolje uče djeca od nas, a i mi od njih. Konkretno od djece učim kako biti što strpljivija i što smirenija. Nekad sam više, a nekad manje uspješna u tom.

Najdraži dio dana joj je definitivno jutro kada ima najviše snage i kada su najaktivniji. Idealan obiteljski dan za nju je nedjelja kada su njih petero zajedno cijeli dan.  Ujutro idu na misu pa imaju obiteljski ručak, a poslijepodne ili na izlet ili jednostavno ostanu doma i zajedno provode vrijeme. 

-    Često Brane svira gitaru zajedno s Jakovom i svi zajedno pjevamo. Ja najtiše jer neman baš neki glazbeni talent ;). Inače, uz dobrog muža i pomoć mame i svekrve ( one su moj „Joker zovi“)  nije mi teško pronaći vremena za sebe. To najčešće bude druženje s prijateljicama, bavljenjem s hobijima koji me ispunjavaju i uz koje punim baterije; ponajviše  šivanje i izrađivanje raznih predmeta.

Nikad nije razmišljala o tome što je za nju majčinstvo te joj je na to najteže odgovoriti. No, mogla bi reći da je to koktel emocija od sreće i ispunjenosti, bezuvjetne ljubavi do straha , strepnje i velike odgovornosti.

-    Najdragocjeniji savjet koji sam dobila o roditeljstvu i odgoju je od moje mame: Pouzdaj se u Božju providnost. Taj savjet se ne odnosi samo na odgoj nego i na sve u životu. Nastojim ga primjenjivati svakodnevno, posebno kada se susretnem s  teškoćama. Moj savjet bi bio osvijestiti si kako djeca brzo rastu i kako bi trebale s djecom provoditi što više i što kvalitetnije vrijeme.

A da želi postati odgojiteljica znala je već krajem osnovne škole. Ali, koliko je to kompleksan i odgovoran posao do kraja je shvatila tek kad je počela raditi.   

-    Kada se spoji ljubav prema poslu i sjajne kolegice s kojima radim onda mogu reći da to nije više posao nego gušt. 

Kad je prvi put saznala da je trudna bila je jako sretna i zahvalna na tome. Trudnoće su mi bile u  redu, bez nekih većih poteškoća,  na početku mučnine,  a poslije je sve išlo svojim tokom. 

-    Kraj treće trudnoće je bio sad, za vrijeme koronavirusa, tako da sam bila dosta napeta i pod stresom kako će to sve skupa izgledati. Hvala Bogu, sve je prošlo u najboljem redu. 

Koji je njen recept za brak?

-    Da bi  brak funkcionirao potrebna je ljubav, ali u velikoj mjeri tolerancija,   poštivanje, i „žrtvovanje“ za bračnog partnera . Nama pomaže i zajednička, obiteljska molitva. Kada se na kraju dana, prije spavanja zajedno, nas 5 pomolimo to mogu istaknuti i kao supermoć. Jer se tako lakše borimo sa svim izazovima koje nosi novi dan. A i djeci nastojimo usaditi odmalena da se u Isusa uvijek mogu pouzdati  i da  ga doživljavaju kao našeg „člana obitelji“. 

Poslijednja izmjena dana Nedjelja, 07 Lipanj 2020 14:05