Srpanj 04, 2020 4781

Mlada umjetnička nada već osvaja nagrade i srca svojim radovima

Oliver Vodanov: 'Jedini način da prestanem razmišljati o nečemu što mi je 'zapelo za oko' je da to prenesem na platno'

Ocjeni sadržaj
(16 glasova)

S prvim ozbiljnijim radovima vodički mladi umjetnik Oliver Vodanov krenuo je u 7. razredu osnovne škole, kada je i otkrio platno kao idealnu podlogu za slikanje. Upravo je završio Opću Gimnaziju u Šibeniku te planira nastaviti u smjeru grafičkog dizajna, a tu je širok spektar poslova gdje može spojiti posao i zadovoljstvo.

-    Pa ne bih se sad baš nazvao slikarom, ali u vrtiću sam uvijek bio ono dijete koje bi prije šaralo po papiru nego bilo vani pa pretpostavljam da želja za slikanjem potječe iz djetinjstva. Još jedan uzrok moje motivacije bi moglo biti to što su svi uvijek govorili kako moja baka super crta što mi je tada bilo jako cool, priča nam 19-ogodišnji Oliver Vodanov.

Aktivan je bio u raznim likovnim radionicama u školi ili vezanim za blagdane (Božić, Uskrs…) i u grupi Bibličara gdje su izrađivali razne vrste radova koje bi kasnije prodavali u humanitarne svrhe.

-    Mogu reći da sam tu polako stekao nekakvo iskustvo. Sada slikam najviše akrilnim bojama. Ljudi me nekad pitaju kakve su to zapravo boje, a ja bi ih najjednostavnije opisao kao bolje tempere. Volim i klasičnu olovku za crtanje, ali akrilne mi pružaju veći spektar boja i mogućnosti.

Definitivno ima toga još u čemu bi se volio okušati, jer kako kaže, tek je amater! Kad još malo 'uhvati ruku' obavezno želi krenuti s uljanim bojama. 

-    Razlog tomu je bogatstvo njihovog pigmenta koji akrilne boje nažalost ne mogu postići. Ozbiljnije teme i radove koji su na primjer za školska natjecanja stvaram iz mašte, dok radove koje crtam iz gušta većinom budu stvari koje su mi zapele za oko, a jedini način da prestanem o njima razmišljati je taj da ih prenesem na platno. 

Njegov kutak za slikanje se nalazi gdje i njegov kutak za učenje. Drugim riječima, u istom kutku se i opušta, ali i 'gubi živce'. Slika crnkinje, za koju laički možemo reći da predstavlja planet Zemlju, ali i budi jake emocije nastala je povodom školskog natjecanja na temu ekologije.-    Htio sam predstavit crnkinju kao majku prirodu jer znamo da se Afrika naziva koljevkom čovječanstva. Dao samo joj ime Asili Azu: asili na swahili u znači priroda, a Azu sam nadodao jer mi se jednostavno svidjelo ime. Inspiracija za kontinente na koži mi je depigmentacija koja se naziva vitiligo, a uz poruku da trebamo čuvati naš planet htio sam pokazati da je svaka koža lijepa bez obzira na boju i ožiljke.

Uz poruku 'Aze' i detalje fikcijskog lika Joela na koje je najponosniji, ističe da se pak svi trebaju ponositi i svime onime u što su uložili truda. Uzor su mu svi oni koji svojim idejama pokušavaju na neki način utjecati pozitivno na ljude te koji svojim radom i utjecajem čine dobro za ljude, a samim time i za naš planet.

-    Na kraju, izložba je san svakog tko se bavi fotografijom, slikanjem i ostalim hobijima pa tako i mene. Ipak, ako mi se jednog dana pruži prilika za održavanjem izložbe ne bih htio da to bude nešto veliko jer crtam za sebe i svoj mir, ispričao nam je Oliver.

djelomob1.jpg