Srpanj 23, 2020 5643

Sedmogodišnjak obožava glazbu i nastupe, a često ga možete čuti dok svira kod spomenika i – skuplja za svoju novu violinu

Mali violinist Andrija Cukrov: 'Sviram noću i danju, svuda i svima'

Ocjeni sadržaj
(11 glasova)

Iako ima tek 7 godina, Andrija Cukrov već se susreo s nekoliko glazbenih instrumenata. S tri je godine učio svirati trubu u glazbenoj igraonici u dječjem vrtiću Tamaris kod profesora Jakova Jurića, uz mamu Ružu učiteljicu naučio je i osnove sviranja flaute, a od Ljetne glazbene akademije ne odvaja se od svoje prve violine. Dobri komentari koje svakako zaslužuje dodatno ga motiviraju, a od nedavno ga možemo čuti i kod spomenika gdje svira skupljajući za novi instrument.

-    Violina mi ima najljepši zvuk, a i sviđa mi se profesor Ivo Lise kod kojeg je učim svirati. Do sada sam naučio puno pjesmica i prošao puno vježbica, a još bi želio naučiti svakakve lijepe skladbe. U svemu tome puno mi je pomogla i Ljetna glazbena akademija jer sam upoznao druge učenike i nastupao sam, priča nam mali violinist.

Na Akademiji, koja je velika stvar za Vodice kao projekt koji je okupio odlične pedagoge i velik broj polaznika, kao profesorica flaute je predavala i njegova mama Ruža Raguž Cukrov.

-    To je bilo nekoliko intenzivnih dana, djeca se međusobno upoznaju, slušaju, druže, nastupaju. Opušteni su, nema nikakvih očekivanja, rokova ni ocjena, samo učenje s užitkom i trudom. To je djeci velika motivacija i u pravilu jako puno nauče, kaže nam mama Ruža.

Upravo mama ima veliku ulogu u Andrijinom razvijanju ljubavi prema stvaranju glazbe kojoj je izložen od prvog dana. Od malih je nogu s njom u školi, na koncertima, sluša ju dok vježba…

-    Potajno sam se nadala da će svirati flautu, ali ljubav prema violini je prevagnula. I sama sam iznenađena koliko je zavolio violinu i vježbanje, koliko uživa u javnom nastupanju! Svira non-stop, svima, u pidžami, u kuhinji, na balkonu – kamo god idemo violina je u autu s nama. Neki dan je ozlijedio prst i dobio udlagu na 4-5 dana. Najveće pitanje je bilo: 'A kad ću opet moći svirati?!', otkrila nam je mama.

I dvogodišnja sestrica Tonka se polako uključuje u njihov glazbeni svijet. Dok ju pokušava učiti prvim notama, uvijek je pri ruci da mu pomogne nositi violinu, a katkad i stalak.-    Jako, jako volim nastupati i jako volim svirati. Sviram i noću i danju, svuda i svima. Baka mi je u šali rekla da mogu svirati i zaraditi za novi bicikl pa sam pokušao. U međuvremenu sam odlučio skupljati za novu violinu, naveo je Andrija koji je jedva dočekao svirati pred publikom.

Violina i nije baš jeftina pa će se naš mali violinist još morati potruditi, ali kad je s veseljem, neće mu biti teško. Barem dok počne škola koja mu već jako nedostaje.

-    Jedva čekam drugi razred, a osim što ću do tada preko ljeta svirati, ići ću u Liku i u Zagreb, kupat ću se, učiti jedriti, ići kod rođaka i uživati. Mene vam još svašta zanima, i čitanje, ribolov, mentalna aritmetika, eksperimenti, lego kockice, nogomet, skateboard te mitovi i legende, dodao je ovaj svestrani dječak.

{youtube}

}

Poslijednja izmjena dana Četvrtak, 23 Srpanj 2020 20:01
djelomob1.jpg