Kolovoz 04, 2020 4083

Unikatni suveniri kao uspomena na Vodice

Umjetnik Marko Španja obilazi cijelu našu obalu u potrazi za savršenim oblutkom, a onda na njega gravira što god poželite

Ocjeni sadržaj
(9 glasova)

Marko Španja iz Vukovara, no rodom iz Vodica, bavi se graviranjem oblutaka koje roni i traži diljem naše obale. U izradu ovih rukotvorinama na čijoj maloj površini može napraviti sve što zamislimo krenuo je prije više od deset godina. Unikatni suveniri tako su se od spomenika, gdje ih pravi na licu mjesta, rasprostranili po čitavom svijetu.

-    Ne mogu reći da sam prvi to izumio, vidio sam slične rukotvorine na jednom sajmu u Njemačkoj, ali i na Lošinju. To mi je bilo prekrasno. Nabavio sam potreban alat, odnosno zubarsku mašinicu čiji su nastavci promjera svega 0.1 ili 0.2 mm. Potrebna je iznimna preciznost, a duljina izrade ovisi o količini detalja, priča nam 58-ogodišnji umjetnik Marko Španja.

Najčešće gravira imena za što mu je potrebno 5 – 10 minuta, ali i logo firmi ili najdražih klubova koji služe kao privjesci. Na isti način izrađuje i spomenike za ljubimce, no najveća mu je čast što su njegovi radovi nagrade i suveniri na turniru 'Ovo nije kraj' u spomen na poginule vatrogasce.

-    Godinama smo na komadu stijene iz Kornata gravirali stihove i slično, a gravirao sam i balotu u spomen na jednog od najboljih vodičkih igrača. Ovakve stvari su unikatne i svaki rad ima svoju priču ili uspomenu… Prije nekoliko dana izrađivao sam nekoliko novih modela, toliko sam se zanio u detaljima da nisam ni osjetio da su prošli sati i sati.

Koliko je taj posao pedantan i koliko treba prakse prepričao nam je i kroz priču svoje prijateljice zubarice.

-    S obzirom da radimo s istim alatom, dao sam joj da se okuša i u ovome. Ubrzo mi je u šali kazala 'Kad ja radim zub, to vidim samo ja i nitko više' te dala da dovršim.

Dok radi, opušta se i uživa. No, nekad to zna biti i prava muka.

-    Redovno se nagutam prašine, problem je kad nema vjetra pa se oko mene stvori oblak prašine. Kad nosim masku, zamagle mi se naočale, a kamena prašina, kažu, iz pluća ne izlazi. Također, nakon mjesec, dva dobivam grčeve uz teniski lakat te nakon svake sezone trebam odmarati i do pola godine.

Nije lako naći ni savršene kamenčiće. Svaki oblutak pomno bira tražeći ih po cijeloj Hrvatskoj. U našem arhipelagu gotovo da ih ni nema, a najviše sreće imao je na Kvarneru.-    Oblutaka ima gdje god je južna obala ili otvoreno more koje ih godinama oblikuje. Dok ih ronim, uzmem samo izuzetno glatke, dok je većina onih na izbačenih na površinu omekšalo od sunčevih zraka. Ima ih različitih struktura, no svaki je poseban. 

Osim graviranja oblutaka Marko je u Vodicama čak 20-ak godina ručno crtao privremene tetovaže iz profesionalnih kataloga što je bio veliki hit među našim turistima. Također, u Vukovaru, gdje je predsjednik Udruge vukovarskih umjetnika i kreativaca s 40-ak članova, izrađivao je vukovarski novčić te slikao na svom štandu u centru grada.

-    Teška je situacija za većinu umjetnika na našem području. Teško je naplatiti svoj rad i trud, ljudi se boje što će biti i čuvaju svaku kunu. No, u Vodicama se još uvijek živi puno opuštenije nego u Vukovaru. Moji su bili Španjini, a baka Šprljan. Oni su dolazili u Slavoniju raditi, a sada je obrnuto, sa smiješkom je kazao.

djelomob1.jpg