Listopad 12, 2020 6460

Suše smokve, jabuke, listiće masline za čaj, a po potrebi i jagode

VIDEO PRILOG Pogledajte moderni pogon za preradu smokava vodičke obitelji Rak

Ocjeni sadržaj
(21 glasova)

Obitelj Rak na čelu s mladim Ivanom prije pet godina naveliko je krenula u sadnju smokva! Do danas su zasadili četiristo stabala ovog rajskog voća Mediterana, a u sklopu obiteljske kuće napravili su pogon za njihovu preradu, suše ih u modernoj sušilici te važu i pakiraju pomoću posebnih strojeva.

-    Smokve beremo i donosimo direkt u sušaru, bez ikakvog sumporavanja i drugih obrada. Na taj način izbjegnemo prodiranje insekata i drugih štetočina. Slažemo ih na police, bez dodirivanja, a proces samog sušenja ovisi o veličini smokve – otprilike 20 – 30 sati. Početna temperatura je oko 60 stupnjeva, a što ide suvlja, temperatura je manja, ispričao nam je Ivanov otac, Željko Rak.

Vlaga iz ovih voćki ide van pa im zamiriši cijela arija. Svoje smokve zasada distribuiraju na kućnom pragu i zadovoljni su prodajom, ali kroz dogledno vrijeme cilj im je proizvode plasirati i na veće tržište kao što su trgovački centri. Želja im je i udružiti se s lokalnim OPG-ovima koji imaju svoje nasade smokava te tako ostvariti zajednički plasman.

Što nam je još ispričao te kako izgleda njihov moderni pogon za preradu smokava pogledajte u video prilogu.

 

Poslijednja izmjena dana Ponedjeljak, 12 Listopad 2020 13:05
djelomob1.jpg