Studeni 03, 2020 3557

ŽKK Vodice: Iako su mali klub i rade u otežanim uvjetima, uspjeha im ne nedostaje

Ocjeni sadržaj
(2 glasova)

Još od osnutka 2001. godine ŽKK Vodice izbacio je mnoga poznata košarkaška imena, a uspjeha, osvojenih medalja i turnira im ne nedostaje. Mada rade u otežanim uvjetima, treniraju u školskoj dvorani Vodice, u Čistoj Velikoj i odnedavno u Tisnom ovim mladim i perspektivnim košarkašicama ni to nije prepreka za nizanje trofeja.

Oduvijek je u Vodicama vladao interes za košarkom i kada su 2001. godine mlade košarkašice iz Vodica putovale u Šibenik na treninge Anti Roci je palo na um da osnuje klub u Vodicama. Entuzijazma mu nije nedostajalo, a sve ostalo je povijest.
2005. klubu se priključio trener Bore Vuković i uz pomoć Hrvoje Perice - predsjednika kluba koji tu funkciju obnaša od 2007 godine. te Grada Vodica od malog kluba oni su napravili čudo.

Već 2007. godine su osvojili 3 mjesto u kategoriji U18 juniorke PH, dok su 2008. godine osvojili prvo mjesto u kategoriji U18 juniorke PH. Uspjeha im nije nedostajalo ni narednih godina i gotovo svaku odigranu sezonu su se vraćali s medaljom oko vrata. 2015. mlade snage ŽKK Vodica postale su kadetske prvakinje Hrvatske u košarci.

Uz trenera i tajnika Antu Rocu, trener prvakinja prof. Bore Vuković zasluženo je osvojio sa svojom ekipom titulu najboljih. Kadetkinje ŽKK „Vodice“ te su godine, osim što su bile dvostruke prvakinje Hrvatske za sezonu 2013./2014. i 2014./2015., osvojile i 3. mjesto u međunarodnoj ligi MRŽL, te su dva puta osvojile WBFAL ligu.

Zbog zapaženih rezultata interes za košarkom je još više porastao u Vodicama, uspjesi su se nastavili nizati, a klub je u to vrijeme izbacio mnoga košarkaška imena koja danas brane boje klubova po Hrvatskoj i van nje. 

Uz neponovljivi dvojac u klubu je i proslavljena košarkašica, danas trenerica i vlasnica košarkaške škole za djevojčice Anđa Jelavić, široj javnosti poznata kao kapetan hrvatske ženske seniorske reprezentacije i dugi niz godina najbolja košarkašica Hrvatske. Također je bila i izbornica seniorske reprezentacije. U svojoj bogatoj sportskoj karijeri igrala je za najbolje hrvatske i europske klubove, te osvajala nebrojeno trofeja. Kruna njene karijere su Olimpijske igre u Londonu 2012. godine. Nakon zadobivenih ozljeda i po završetku karijere košarkašice 2016. otvorila je školu košarke za djevojčice pod nazivom „Akademija Anđa Jelavić“.

-    Školu košarke sam otvorila prva na ovim prostorima što se pokazalo kao dobra ideja jer su mojim stopama krenule i neke druge naše bivše košarkašice u drugim gradovima. Suradnja s Vodicama je krenula na poziv velikog košarkaškog zanesenjaka Ante Roce koji me pozvao kako bih im pomogla u radu s mlađim uzrastima – započela je Anđa Jelavić. 

Njena košarkaška akademija i ženski košarkaški klub Vodice uspješno surađuju od 2015. godine. Ako se uzme u obzir da u Vodicama nema sportske dvorane rezultati u mlađim dobnim kategorijama posljednjih godina spadaju u sferu naučne fantastike. Tako je bilo i 2016. godine kada su pod palicom Anđe Jelavić i njezinog kolege Ante Roce mlađe kadetkinje uvjerljivo osvojile Dalmatinsku ligu i to bez iti jednog poraza.

Klub mnogo ulaže u mlađe naraštaje i to je odličan izbor za sve mlade košarkašice s ovih prostora. Uz treninge koji se odvijaju u školskoj dvorani u Vodicama te tri puta tjedno u dvorani u Čistoj Velikoj, a odnedavno i u Tisnom uz Boru Vukovića koji vodi starije kadetkinje, Anđa Jelavić uz Antu Rocu trenutno vodi jednu odličnu generaciju košarkašica 2008. godište i mlađe.

-    Ova generacija je vrlo perspektivna i nadarena, te ukoliko nastave trenirati marljivo kao i do sada neke od njih će vrlo brzo obući i dres Hrvatske reprezentacije u mlađim kategorijama. Trenutno se natječu u medužupanijskoj ligi U13, dok mlađe kadetkinje kreću s natjecanjem malo poslije ako to dozvoli epidemiološka situacija (generacija 2006. godište i mlađe) – dodaje Jelavić.

Rezultat s mlađim uzrastima im nije najvažniji i puno se više razmišlja u smjeru razvoja igračica za budućnost. A do sada se pokazalo da su iako su mali klub vrlo uspješni. 
S obzirom da nemaju pritisak nikakvog rezultata, imaju uporne i talentirane igračice, čudotvorne trenere, te roditelje igračica koji su iznimna podrška svojim curama vjerujemo da će ŽKK Vodice i ove sezone pobrati koji pehar.