Studeni 04, 2020 2966

BBK Orlov krug: Zimsku ligu Dalmacije osvajaju svaki put od kada postoji

BBK Orlov krug: Zimsku ligu Dalmacije osvajaju svaki put od kada postoji Denis Peroš
Ocjeni sadržaj
(2 glasova)

Puna dva desetljeća BBK Orlov Krug okuplja mlade i ambiciozne zaljubljenike u brdski biciklizam. Osim iznimnih rezultata, godinama se u klubu radi na promociji biciklizma, te uređenju kilometarskih biciklističkih staza.

Posljednje dvije i pol godine, Šibenčanin Antonio Barišić, predsjednik je BBK Orlov Krug.  U vrijeme kada se počeo baviti brdskim biciklizmom početkom 2000. BBK Orlov krug je bio jedini brdsko biciklistički klub u Dalmaciji. Tada su u Šibeniku  postojali samo cestovni klubovi. 

– Upisao sam se tamo, stekao prijatelje i više nije bilo govora da mijenjam klub. Vrlo brzo postao sam i član uprave kluba. U međuvremenu su se osnovali brojni drugi klubovi kako u Dalmaciji tako i u Šibeniku, ali nije mi palo napamet mijenjati klub, prije svega radi dobrog društva i prijatelja koje sam stekao – započeo je predsjednik kluba Antonio Barišić.

Kako je biciklizam sport na otvorenom pandemija uzrokovana korona krizom ih nije puno omela, a zavidni rezultati stalno pristižu.

-    Nemoguće je nabrojati sve uspjehe jer ima ih uistinu puno. Klub je već godinama u vrhu hrvatskog brdskog biciklizma, a vrhunac smo svakako doživjeli preklani kada smo osvojili  sve što se moglo osvojiti – s ponosom je istaknuo Barišić. 
Tada su bili pobjednici Kupa Hrvatske i u cross countryu i u maratonu, te najbolji klub na državnom prvenstvu. Ni tituala pobjednikaZimske lige Dalmacije nije im izostala te godine kao ni svake druge jer ju osvajaju svaki put od kada postoji. Lani su završili kao drugi klub u državi. 

Pojedinačnih uspjeha u ovih 20 godina postojanja kluba ima previše da bi ih se sve nabrojilo.

Iako su po imenu brdsko biciklistički klub, njihovi članovi osim na MTB utrkama, nastupaju i na cestovnim utrkama i na ciklocross natjecanjima. Ipak prioritet su im glavne dvije MTB discipline, to su cross country (XCO) i maraton (XCM). 

-    Najviše pozornosti posvećujemo Kupu Hrvatske u ovim dvjema disciplinama i naravno državnom prvenstvu. Ali generalno, može se reći da nastupamo na svim vrstama biciklističkih utrka, osim možda downilla – dodao je Barišić.Vježbaju na brojnim stazama, bez obzira je li riječ o rekreativnim ili profesionalnim biciklistima. Svaka staza pruža neponovljivo iskustvo, ali najzahtjevnija je ona koja se pruža preko brda Orlov krug. 

Sastoji se od nekoliko različitih dionica i zahtjeva uz kondiciju, spretnost te tehničku savršenost. Brzina i snaga su neizostavni parametri ukoliko želite svladati Orlov krug. Druge su staze nešto lakše i nude dobar provod i uživanje u prirodi. 

Uvijek su otvoreni za upis novih članova, te nastoje održavati sve svoje redovne aktivnosti unatoč pandemiji, te do danas prema evidenciji broje 99 članova. 

Glavni cilj kluba je rad s mladima i postizanje što boljih rezultata u mlađim uzrasnim kategorijama. 

-    Želja nam je našu školu biciklizma podići na što veću razinu. Rezultatski uvijek stremimo k vrhu te je cilj uvijek biti među najboljim klubovima u Hrvatskoj. Prije 15 godina svi su na bicikliste gledali kao na čudake, dok je sada broj ljudi koji se rekreativno bave MTB-om u konstantnom porastu. Najbolji pokazatelj je brojnost rekreativne Zimske lige Dalmacije u kojoj broj natjecatelja raste iz sezone u sezonu. Nadam se da će se taj uzlazni trend nastaviti – zaključio je Barišić.

Foto: Denis Peroš
 

djelomob1.jpg