Studeni 10, 2020 3055

Priča o vodičkim odbojkašicama koje nižu sportske uspjehe: Želja im je ući u Drugu hrvatsku odbojkašku ligu

Ocjeni sadržaj
(1 Glasaj)

Pod palicom Krešimira Bujasa, trenera odbojkašica iz Vodica, inače poznatog sudca i bivšeg odbojkaša, ekipu OK Vodice čeka ni malo laka sezona. Prvenstva su već započela, a oni neumoljivo prkose korona virusu te i dalje organiziraju treninge i upisuje nove polaznice.

Odbojkaški klub Vodice osnovan je 2007. godine, a na ideju je došao prof. Nikica Krnić koji je tada predavao u OŠ Vodice. Primijetio je da ima mnogo djevojčica koje bi htjele trenirati odbojku, ali za to su trebale putovati u Šibenik što nije bilo jednostavno svim roditeljima. Uz pomoć gospodina Steve Brankovića iz Šibenika osnovali su Odbojkaški klub Vodice.

2011. godine trenerskom kadru OK Vodica priključili su se i Krešimir Bujas te 2019. godine i trenerica Petra Ivić.

Uz funkciju trenera, Krešimir Bujas u odbojkaškom klubu Vodice obavlja i funkciju tajnika kluba.

U klubu trenutno trenira oko 50-ak djevojčica u svim uzrastima, od najmlađih kadetkinja, mlađih kadetkinja, kadetkinja i juniorki. Najviše treniraju u dvorani OŠ Vodice koja jedina u Gradu Vodicama ima uvjete za postavljanje odbojkaškog igrališta (mreža i crte igrališta), dok dvorana „Balon“ nema tu mogućnost te su im uvjeti u toj dvorani jako otežani. Sad im još više cijelu situaciju otežava i pandemija uzrokovana korona virusom.

- S obzirom na koronu dosta je teško organizirati treninge. Seniorke imaju svoje redovne treninge dok mlađe polaznice moramo dijeliti u grupe – započeo je Krešimir Bujas.

Ali, svemu tome mlade snage OK Vodice do sada su prkosile i nanizale brojne uspjehe.

2019. godine su sudjelovali na velikom Međunarodnom turniru u Klagenfurtu na kojem je sudjelovalo preko 120 ekipa iz Austrije, Italije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Mađarske i Hrvatske. Znali su da imaju jako talentiranu generaciju 2005. i 2006. godište, te da se cure mogu ravnopravno nositi sa svim ekipama.

- Bilo je samo pitanje kako ćemo startati u prvim utakmicama turnira i da ne bude treme ili ozljeda. Kako je sve krenulo odlično tako smo u obje kategorije nizali pobjede sve do polufinala i finala turnira, te na kraju osvojili drugo i treće mjesto – nastavlja Bujas.

Često sudjeluju na međunarodnim turnirima u Ljubljani, Kranju, Zagrebu, Klagenfurtu, te se natječu i u domaćim regionalnim i županijskim ligama u svim uzrasnim kategorijama gdje često osvajaju medalje i pehare.

Tako su prošle godine osvojili 2. mjesto na natjecanju u Regionalnoj ligi za mlađe kadetkinje, te 1. mjesto u Županijskoj ligi za mlade kadetkinje ulazno godište.

Koliko su uspješni govori i činjenica da je danas Vana Mateša, njihova donedavna igračica, postala član zagrebačke Mladosti, a Manuela Lasan- Zorobabel igra na dvojnoj licenci za Vodice i prvu ligu za OK Šibenik 91'.

Trenutno se seniorke natječu u III. hrvatskoj odbojkaškoj ligi i želja im je ući u II. hrvatsku odbojkašku ligu, dok se mlađe kadetkinje natječu u Regionalnoj mlađoj kadetskoj ligi i u Županijskoj ligi. Također najmlađe kadetkinje godište 2009., 10.', 11.', 12.' se natječu u Županijskim ligama za mini i malu odbojku.

- U ovoj sezone očekujemo najviše od mlađih kadetkinja godište 2006. za koje se nadamo da će uspjeti osvojiti  prvo mjesto u Regionalnoj ligi. Od seniorki očekujemo da uspiju napraviti iskorak i plasirati se u II. Hrvatsku odbojkašku ligu – dodaje Bujas.

Unatoč situaciji uzrokovanoj korona virusom i dalje primaju nove polaznice jer bez obzira na situaciju sport mora ići dalje, moraju se stvarati nove generacije sportašica, te se djeca moraju baviti sportom zbog svog zdravlja te fizičkog i društvenog razvoja.

- Jer šteta bi bila da generacije koje dolaze propuste prilike za sportske uspjehe koje su imale generacije prije njih – zaključuje Bujas.

Poslijednja izmjena dana Utorak, 10 Studeni 2020 12:46