Prosinac 02, 2020 4902

Vodičke ekstremne piketaše ni zima ne može omesti

Ocjeni sadržaj
(10 glasova)

Iako su učlanjeni u HPK "Sv.Mihovil" Šibenik planinarsku školu većina nije završila. Svo znanje o penjanju i planinama imaju iz iskustva, čitanja literature ili savjeta kolega iz planinarskog društva i GSS-a, a vezivanje dereza naučio ih prijatelj iz kluba netom prije uspona na Velebit.

Mada se Marko Babić prvi puta popeo na planinu u sedmom razredu i otad pa sve do unazad dvije godine planini se nije ni približio želja da se ponovno popne je bila dovoljna da opet zakorači u visine.

Uspon na Sv. Brdo na Velebitu sredinom jedanaestog mjeseca obljetnica je osnutka ekipe veselih planinara. A počeli su sasvim slučajno.

Odavno su svi u sportu; neki u trčanju, neki u vožnji biciklom... Jednom prilikom dok su Bepo Poljičak i Grgo Franin vozili bicikle te su vidjeli ljude kako se sa štapovima penju na planinu.To ih je zaintrigiralo i dalo im ideju da bi se baš i oni mogli okušati u tome.

- Penjanje po brdima iznad Vodica i Tribunja bilo je samo uvježbavanje za planine i vrhunce koji nas čekaju. I jedan dan dok smo se penjali  sa štapovima Bepo je rekao da bi se mogli zvati Ekstremni piketaši zbog štapova, odnosno piketa kojima se koristimo. A ekstremni smo nazvani baš zato jer su Bepo i Grgo ranije imali biciklističku grupu koja se zvala Trio extreme pa odatle naziv ekstremni – rekao je Marko Babić.

Tako su nakon propasti Trio ekstrema nastali Ekstremni piketaši koje danas čine Bepo Poljičak, Grgo Franin, Josip Pelajić, Brane Ergić, Antonio Skočić, Mate Roca, Krste Kursar i moja malenkost – nastavlja Babić.

Marku kao turističkom vodiču priroda, izleti i putovanja nisu strani, ali ga je posao omeo u naumu da završi planinarsku škola, kao i većinu njegovih piketaša.- Većina planinarskih škola je organizirana u kasno proljeće ili ranu jesen kada smo zauzeti poslovnim obvezama tako da dosad u školi nismo bili, ali smo učlanjeni u planinarski klub Sv. Mihovil u Šibeniku. Kolege nam iz kluba pomažu savjetima kada idemo na planinu, ali u današnje vrijeme sve je puno jednostavnije tako da na internetu možemo naći potrebne informacije, detalje o stazama... – nastavlja planinar.

I tako su se jednom prilikom bez ikakvog znanja odlučili popeti na planinu zimi, a da zimsku opremu dotad nisu ni vidjeli.

- Prije polaska na Velebit smo na kavi s kolegom iz planinarskog kluba Sv. Mihovil saznali kako se oblače dereze i kako se koriste cepini. I otišli smo – s osmijehom dodaje Babić.

Punih ruksaka na leđima i srca ispunjena avanturističkim duhom prkoseći buri i hladnom zraku došli su do vrha.  I na tom vrhu su zalijepili svoju naljepnicu Ekstremnih piketaša. Da se zna da su baš oni bili tu.

I ne samo na tom vrhu. Ekstremni piketaši su zalijepili naljepnice na Biokovu, Dinari, Promini, Triglavu, Čvrsnici, Vran planini... Pohode oni i neke vrlo teške i zahtjevne staze, a njihovi izleti su najčešće jednodnevnog karaktera.

- Na izlete krećemo obično ranom zorom i cijeli dan smo na planini. Jednom prilikom smo se popeli i po noći kako bi dočekali zoru na Triglavu. Bilo je to neopisivo iskustvo. Taj je izlet bio trodnevni, kao i izlet Grge i Jole na Dinaru kada su dva dana proveli na planini - dodaje Babić.

Ruksaci su im uvijek spremni i samo je dovoljan dogovor i kreću.

- Plan nam je jednom otići na Prokletije u Albaniji, Durmitor u Crnoj Gori, Maglić u Bosni i Samarske i Bijele stijene – nastavlja Babić.

Babić ponekad i sa suprugom ode na neke manje zahtjevne planine, ali sa svojim ekstremnim piketašima nije to samo penjanje; to je poseban doživljaj koji svaki puta nosi nešto novo i neponovljivo.

Svima koji bi se okušali u ovom sportu preporučuju planinarski klub Sv. Mihovil u Šibeniku jer za planinarenje je potrebno  znanje o opremi, planinama, vremenu...

Premda dosad nisu osvojili najviše vrhove svijeta ono što im je važno Babić je poručio za kraj:

- Nismo mi osvojili planine, već su planine osvojile nas.

Poslijednja izmjena dana Srijeda, 02 Prosinac 2020 18:52
djelomob1.jpg