Prosinac 04, 2020 7377

Iako je ekvinovarusno deformirano stopalo bolest stara koliko i čovjek, o njoj se vrlo malo govori…

Kad prirođenom deformitetu snaga i volja kažu stop! Donosimo priču mame Antonije Juričev Mikulin o putu ka izlječenju uvrnutih stopala maloga Roka

Ocjeni sadržaj
(14 glasova)

Pes equinovarus (PEV) prirođeni je deformitet stopala kod djece, poznat i pod nazivom clubfoot, ujedno je najteži oblik te pogađa više od milijun djece diljem svijeta. Naš mali sugrađanin, 11-omjesečni Roko Juričev Mikulin jedan je od njih. Kad čujete da vaše dijete ima genetski urođenu manu, obuzme vas tuga i strah, ali zahvaljujući znanosti i današnjim modernijim tehnikama liječenja, njegova mama Antonia poručuje da ne treba očajavati. Podijelila je s nama njihovu priču o nadi, ali i pozitivnom ishodu jer – Roko će uskoro moći normalno hodati.

- Ekvinovarus se može otkriti već u trudnoći ultrazvučnim pregledom, ali u većini slučajeva dijagnoza se uspostavi odmah nakon rođenja jer su stopala jako uvrnuta prema unutra. Za Rokov PEV saznala sam minutu nakon što se rodio. Bio je to veliki šok, znala sam tek ono što su mi babice govorile – 'Mama, puno vježbaj, to su samo zaležana stopala'. Jedina koja mi je spomenula mogućnost gipsanja bila je moja doktorica Nelka Tomić koja mi je bila velika potpora u narednim satima nakon poroda – započela nam je mama Antonia Juričev Mikulin svoju priču.

Još uvijek se ne zna točan razlog zbog čega dolazi do ovog deformiteta stopala koji je ujedno i najteži od svih. Postoje teorije da je u nekim slučajevima idiopatski, a u nekim genetski.  Pogađa jedno na 1000 djece, u 50 % slučajeva je obostrani kao i Roku ili može biti pogođeno i samo jedno stopalo. Također, češći je kod dječaka.

- Naš put od prvih terapija do izlječenja trajat će pet godina – od gipsića, zahvata pa sve do ortoza koje mora nositi sve do 4. ili 5. godine. Najgore od svega što je ekvinovarus jako nepredvidiv i sklon povratu sve dok se stopalo razvija, ali o tome ne želimo razmišljati. Idemo korak po korak. Roko se sada uistinu ne razlikuje po ničemu od druge djece, a tko ne zna nikad ne bi ni rekao da se rodio s deformitetom stopala.

Liječenje su započeli u OB Šibenik gdje je cijeli tim ortopeda sudjelovao u gipsanju maloga Roka, a prve gipsiće do prepona je dobio s 40 dana starosti. Tu su odradili tri gipsa po principu -  svaki tjedan novi gipsić jer beba raste, nogice se debljaju, a stopalo mora u novi položaj.

- To se zove Ponseti metoda i ona je najučinkovitija. Međutim, u vrijeme tog gipsanja naišla sam na grupu Equinovarus Hrvatska gdje nas ima oko 800. Kad sam postavila Rokove slike u gipsićima upozorili su me da se beba ne gipsa po Ponsetiju. Ovim putem moram spomenuti Majdu Radić, jednu divnu mamu iz Sv. Filip i Jakova s kojom se još uvijek čujem svaki dan. Njen sin koji je mlađi od mog Roka se liječio upravo na Šalati kod prof. dr. Tomislava Đapića koji uz dr. Šmigovca također sa Šalate jedini ima licencu za liječenja ekvinovarusa – kaže nam Antonia.

No, tada je počela njihova drama. Prof. Đapić je rekao da se beba krivo gipsala i da se deformitet još vise udubio… Krenuli su ispočetka, na prvi gips. Svaki tjedan putovali su u Zagreb po novi. I tako četiri gipsića do famozne tenotomije (rezanja Ahilove tetive) na oba stopala.- S obzirom da Roko na desnom stopalu ima rigidniji ekvinovarus 3. stupnja oštećenja to je bilo nemoguće izbjeći. Lijevo stopalo mu je na 2. stupnju, no zbog izgubljena dva mjeseca morali su napraviti zahvat i na njemu. Nakon zahvata odmah su ga zagipsali u peti gipsić koji je stajao tri tjedna nakon čega su mu stavili ortoze sa šipkom, Mitchell cipelice i Ponseti šipku.

Njih je nosio prva tri mjeseca 23 sata dnevno pa zatim mjesec dana 20 h pa 18, 16, 14 i na kraju nakon 7 mjeseci napokon su stigli na tih 12 sati (noćno spavanje), ali to će trajati do njegove 4. godine života. Roko će za tjedan dana proslaviti 1.rođendan. Puže, diže se na nogice, šeta uz kauč. Na ortoze se navikao i ovo odrađuju bez problema.

- HZZO pokriva troškove putovanja iako to nije bi blizu onoga sto potrošimo. Imamo pravo jednom godišnje na doznaku za ortoze. To je problem jer dijete zahtjeva nove ortoze svakih 2 – 3 mjeseca, ali uz tu grupu na Facebooku se nekako snađemo. U suprotnom, naručujemo ih iz Velike Britanije. Imamo pravo na uvećani dječji doplatak od 831 kn, ali nažalost i to ovisi o gradu stanovanja pa iako djeca imaju iste dijagnoze nažalost neki to pravo ne ostvare.

Ipak, deformitet je ispravljiv. Uz dugotrajni proces liječenja, unatoč gipsanju i zahvatima, upravo su ortoze te koje rade ključni dio. Naravno, u procesu su važni i roditelji koji s njim svakodnevno moraju vježbati i masirati mu stopala. Svakim pomakom na bolje, znaju da se sav trud isplati. Na kraju, Roko će moći normalno hodati i to je u cijeloj priči najvažnije.

- Stariji sin Duje ima već 6 godina i apsolutno je sve bilo u redu. I onda očekuješ da kad dođe druga beba da će ti biti još lakše, bit ćeš spreman… No, život ti se promijeni preko noći. Bilo nam je jako teško, ali naš PEV je uistinu mala beba u usporedbi s čim se roditelji sve danas bore…

Tako malen i beznačajan, a nama opet tako velik i bolan. Postaneš tako slab na one s velikim poteškoćama. Vidaš ih s vremenom na vrijeme po ulici, vidiš ih na TV-u i onda odjednom s njima sjediš u čekaonici i slušaš te priče. Kad te pitaju što je s tvojom bebom, od sramote ne možeš ni reci. Jer, što reći mami koja je rodila bebu sa staklenim kostima? Što reći mami uz koju u invalidskim kolicima sjedi 8-godišnji sin?! Koliko god smo bili u svojim mukama, uvijek smo nekako izlazili tužni iz te Šalate zbog takvih sudbina, ispričala nam je mama Antonia.

Svim roditeljima koji će se naći u ovoj ili sličnoj situaciji poručuje da se ovaj uistinu dug put liječenja isplati. Oni su svoj spas našli u KBC Zagreb na Šalati, specijaliziranom za Ponseti metode liječenja. Za kraj naglašava: 'I poznati engleski nogometaš Steven Gerrard, legendarni kapetan Liverpoola, rođen je s istom dijagnozom, pogledajte samo što je sa svojim nogama postigao!'

 

Poslijednja izmjena dana Petak, 04 Prosinac 2020 15:31
djelomob1.jpg