Siječanj 07, 2021 4554

Trči i po buri, kiši, krupi i snijegu te svakom tko mu se javi poručuje da ga na putu do cilja očekuje puno truda, znoja i patnje

SPORTSKA ĆAKULA S MLADIM TRENEROM I BICIKLISTOM JOSIPOM TOLJANOM: 'Želja mi je otvoriti svoj Sportski centar u Vodicama'

Ocjeni sadržaj
(9 glasova)

Iza mladog biciklista Josipa Toljana iz Vodica u zadnjih je pet godina čak 88 medalja i 15 pehara. Iako mu je zapravo prva sportska ljubav bila nogomet kojeg je trenirao od 9. do 18. godine, s biciklizmom je krenuo sasvim slučajno odgovorivši na poziv prijatelja za jednu utrku. Usprkos tome što je u 2020. godini otkazano puno sportskih natjecanja, Josip ističe da mu je ovo bila najbolja godina do sad. Višak vremena iskoristio je na proširivanje svog znanja, prošao određene edukacije, ostvario svoj san te počeo raditi kao osobni trener.

- Prva utrka koju sam završio je bio Maraton Vransko jezero, na koji sam išao s našim sugrađaninom Tomislavom Medom Ivasom i sjećam se kao da je nedavno bilo. Odonda pa do danas ima dosta razlike i u pripremi i opremi – na početku vozio u običnim tenisicama te bez ikakve opreme, samo sjedi i vozi. Danas je to totalno drugačija priča, sustavno se pripremam za sve utrke gdje pripreme imaju glavu i rep, prati se svaki detalj od početka priprema pa do kraja – priča nam 24-godišnji Josip Toljan koji je inače biciklist u BBK Orlov krug.

Treninzi za vrijeme koronavirusa su se samo povećali, broj sati je dosta bio veći, znalo se zaredati više tjedana po 20 – 25 h samo na biciklu, uz dodatno trčanje i vježbe u teretani s opterećenjem.

- Kad su teretane zatvorene, treninge odrađujem kući. Na mene je to jako dobro utjecalo, tražio sam strpljenja da budem još bolji te dao svoj maksimum na svakom treningu. Vrijeme mi od malena nije predstavljalo neki problem, na treninge sam išao i po kiši, buri i snijegu. Kad imaš neki cilj koji želiš postići vrijeme je najmanji problem koji te može zaustaviti.

Baš je zadnjih par dana na trening išao po najvećoj kiši, pljusku te krupi i snijegu koji ih je jučer dočekao na Promini. Naglašava, sport je grana koja najviše gura naprijed.

- Mladim sportašima i rekreativcima tvrdim da se kroz sport grade i upoznaju sebe na najbolji način. Trudiš se dati svoj maksimum, biti odlučna i uporna osoba. Na kraju, kroz sport upoznaš i mnogo pozitivnih ljudi, sličnih sebi, s istim ciljem. Trenera je dobro imati ako želiš postići dobar rezultat te izvući od sebe upravo taj svoj maksimum.

To se posebice odnosi i na većinu ljudi koji svakodnevno rado do 15-17 h te kad dođu s posla/fakulteta ili škole su već umorni, željeli bi odraditi trening koji će ih gurati naprijed, a nemaju vremena i volje razmišljati o tome te odrade bilo kakav trening tek da ga odrade.

- Poželjno je imati trenera koji će vas gurati naprijed, misliti na vas, vaše zdravlje i treninge. Moji programi su većinom online zbog trenutne situacije, ali nadam se da će se to promijeniti kroz par mjeseci. Oni uključuju treninge ovisno o cilju (trčanje, biciklizam, triatlon, mršavljenje…), smjernice za prehranu, vježbe u teretani ili kod kuće (sa svim vježbama prikazanim na video materijalima) te svakodnevnu podršku preko poziva ili poruka.

Kaže, da bi se mogao istaknuti kao trener, moraš imati kredibilitet, odnosno jako dobro znanje. Sve znanje koje je prošao na 'sebi' prenosi na svoje klijente te ga i dalje upotpunjava na raznim edukacijama koje je prošao i na koje tek planira ići.

Za pratitelje je na svojim profilima redovno osmišljava nagradne igre i razne motivirajuće challenge na kojima bi znalo biti prijavljeno i 50 ljudi, a samo 2 – 3 bi ih na kraju i završilo.

- Definitivno, svakog tko se javi očekuje puno truda, znoja i patnje – šaljivo će Josip koji u budućnosti ima još mnogo ciljeva i jednu želju – otvaranje svog Sportskog centra na području Vodica koji bi uključivao teretanu za treninge, rehabilitacijski centar te centar za masažu.