Siječanj 10, 2021 3339

VODIŠKE BESIDE s humanitarnom udrugom Daj 5 od srca: Ovi vodički volonteri godišnje odrade preko 20 akcija

Ocjeni sadržaj
(2 glasova)

Vodička udruga Daj 5 od srca osnovana je 2013. godine čije je djelovanje potaknulo 16 altruista koji su pokrenuli dvije velike akcije za dvoje naših sugrađana. Njihovi životi, nažalost, nisu uspjeli biti spašeni, ali veliko humanitarno klupko koje se tada zakotrljalo nije se ugasilo… Danas udruga broji 40-ak članova koji otada neprestano daruju sebe i svoje vrijeme za pomoć svojim Vodičanima, ali i ljudima iz županije i cijele Hrvatske. 

-    Godišnje prosječno imamo po 20-ak akcija, teško ih je sve nabrojiti ili izdvojiti neku na koju smo posebno ponosni. Sretni smo što smo sudjelovali u akciji prikupljanja sredstava za uređaj Neurofeedback koji je bio namijenjen šibenskom Centru za odgoj i obrazovanje. Prikupljena su sredstva za čak dva uređaja pa smo jedan donirali kninskoj udruzi Sveti Bartolomej. Naša zadnja malo jača akcija bila je za respirator za OB Šibenik koja je, osim u županiji, bila podržana širom zemlje. Digla se je cijela Hrvatska. – priča nam Danijel Ferara, predsjednik vodičke humanitarne udruge Daj 5 od srca.

Prikupljena su i sredstva za kupnju komunikatora za malenoga sugrađanina oboljelog od spinalne mišićne atrofije te za ortopedsko pomagalo za mladog sugrađanina koji je ostao bez noge. U suradnji s čakovečkom Udrugom oboljelih od leukemije i limfoma odradili su akciju prikupljanja čepova. Kroz tri navrata su skupilo se čak 2 i pol tone. 2017. godine priključili su se i akciji 'Riječko srce za Riječki hospicij' iz čega se s tamošnjom udrugom stvorilo veliko prijateljstvo.

Spomenimo i kako su godinama u vrijeme Božića organizirali prikupljanje hrane i higijenskih potrepština za vukovarsku socijalnu samoposlugu u suradnji s humanitarnom udrugom Duga Vukovar. Također, organizirali su niz manjih akcija i događanja kao što su pokladni humanitarni ples, sudjelovanje u danima 'Božić na Poljani' na kojima uvijek ciljano prikupljaju i doniraju sredstva, akciju prikupljanja pomoći u hrani, odjeći i higijenskim potrepštinama za grad Gunju i okolno poplavljeno područje.

Još uvijek je u tijeku prikupljanje pomoći za područja stradala od potresa u Baniji, kroz koju su uz vodički Crveni križ i Udrugu mladih Srima te uz naše brojne Vodičane još jednom pokazali ogromno srce i ruke uistinu uvijek spremne pomoći.

Ovo su samo neke od akcija te je tu je još mnogo pomoći koja u javnosti nije zapažena, ali je kroz razne načine unijela radosti i optimizma u domove naših sugrađana.

U emisiji Vodiške beside pričali smo još sa Zoranom Mijatom, dugogodišnjim dopredsjednikom udruge,  Mirjanom Ukom, tajnicom udruge te s članicom udruge Tinom Valerijom Storić

djelomob1.jpg