Rujan 17, 2013 3868

Badem: Najzdraviji orašasti plod

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Ovih dana izašao je novi broj časopisa "Vrtal", novog poljoprivrednog časopisa u kojem možete saznati sve o malim životinjama, uzgoju povrća, samoniklog i ljekovitog bilja, cvijeću i voću, pćelama ..i još mnogo toga. Vrtal možete kupiti na kioscima za samo 15 kuna. Ovaj put, donosimo Vam jedan zanimljiv članak o Bademu ili po našem Menduli.

Zbog svog širokog areala uzgoja, od Indije na istoku, Krima i Moldavije na sjeveru, Grčke, Italije i Alžira na Mediteranu te Kalifornije na zapadu, nije u potpunosti jasna domovina ove voćke

Badem, bajam, mendula, voćna je vrsta iz porodice Rosaceae koja se među prvim voćnim kulturama počela uzgajati na našim otocima i priobalju. U pisanim ga dokumentima prvi spominje Katon (II stoljeće Prije Krista) kao „grčki orah", a kasnije ga poljoprivredni pisac L. J. M. Columella iz I. stoljeća naziva „ Amygdala", pa je taj naziv kasnije i prihvaćen.
Smatra se da su ga u naše krajeve donijeli Grci u VI. stoljeću prije Krista. Ova je voćka vjesnik dolaska proljeća, jer su prvi cvjetovi, koje vidimo već u siječnju, na pojedinim stablima južnih ekspozicija naših otoka upravo cvjetovi bajama. Nažalost to su uglavnom sjemenjaci iz domaće populacije, čiji cvjetovi ili zametnuti plodovi vrlo često smrzavaju zbog svoje vrlo rane cvatnje. To je jedan od bitnih čimbenika u uzgoju bajama. Prednost se daje kasno cvatućim sortama, koje izbjegnu te rane mrazove. U selekcijama se također traži svojstvo s tankom lupinom, te mekom ovojnicom i naravno jednom jezgrom sa što većim randmanom. Danas su se selekcijama izdvojile uglavnom kasno cvatuće sorte s tankom ljuskom i okruglastim jezgrama zbog potrebe konditorske industrije.

Ekološki uvjeti
Klima, tlo i reljef su najbitniji čimbenici koji uvjetuju uzgoj neke kulture pa tako i bajama. Bajam dobro uspijeva na suhim i kamenitim tlima, ali to ne znači da ga ne treba saditi na plodnim, dubokim, rastresitim tlima u kojima se znatno brže razvija i daje veće prinose. Topli i zaštićeni položaji su sigurnost da neće biti smrzavanja.
Bajam je u fazi zimskog mirovanja otporan na niske temperature kao npr. breskva i marelica. Oštećenja od niskih temperature su tek pri – 27°C. Problem su niske temperature prije cvatnje, tijekom cvatnje i nakon oplodnje, kada su oplođeni plodovi vrlo osjetljivi sve dok ne dosegnu dužinu oko 3 cm.
Bajam vrlo dobro podnosi i visoke temperature i relativnu vlagu zraka, pa do 50°C i 10 posto relativne vlage zraka ne trpi štete.
Uzgaja se na različitim nadmorskim visinama. U srednjoj Aziji i do 1200 m, u području Sredozemlja do 600 m nadmorske visine, dok na našem području iznad 1000 m ne uspijeva zbog povećane vlažnosti zraka.

Berba
Kada plod bajama sa svim dozrije, lupine puca i plodovi ispadaju. Plodovi ne dozrijevaju ravnomjerno. Najranije dozriju plodovi na vanjskom dijelu krošnje. Berba u malim nasadima obavlja se ručno u mreže stavljene pod stabla, dok se u većim nasadima primjenjuju tresači. Berba može početi kada lupine počne pucati.
Jedan radnik za jedan dan može ubrati 40 do 60 kg plodova.
Period sazrijevanja plodova je od lipnja do početka listopada.
Prije skladištenja plodovi se očiste i osuše te sklone na suho i prozračno mjesto.

Više o bademu i ostalim vrtnim temama možete pročitati u novom broju časopisa Vrtal

V02 naslovnica

 

Poslijednja izmjena dana Petak, 16 Svibanj 2014 21:05
djelomob1.jpg