Ožujak 17, 2021 2256

Mladi ekolozi iz vrtića Tamaris učili kako iz sunčeva zračenja dobivamo električnu energiju

Ocjeni sadržaj
(4 glasova)

Dječji vrtić Tamaris Vodice član je međunarodne organizacije Eco schools i već 6 godina ima status eko vrtića kojeg mora svake dvije godine obnoviti i „zaraditi“ Zelenu zastavu. 

Novi projekt s kojim se kandidiraju nosi naziv „Energija Sunca“. Cilj projekta je obogaćivati dječja iskustva, znanja i predodžbe o ulozi sunca i energiji koju nam sunce daje, načinima svakodnevnog korištenja sunčeve energije za zagrijavanje zraka, vode i ljudskog  tijela. 

-    Poslije brojnih eksperimenata u vrtiću, krenuli smo u istraživanje okoline. Potražili smo objekte koji koriste solarne panele (domaćinstva, brdo Okit sa crkvom Gospe od Karmela, rasvjetni stupovi) a posjetili smo i Solarnu elektranu Soltech u poduzetničkoj zoni Stankovci. Voditelj gosp. Branimir Savić je djeci na vrlo jednostavan način objasnio da postoje uređaji kojima iz sunčeva zračenja dobivamo električnu energiju, kada zraka sunca padne na takav uređaj, ona se odmah pretvara u električnu energiju koja se može kabelima prenijeti do žarulja, računala ili televizora. Naučili su da je energija Sunca besplatna, da kolektori i paneli nisu štetni jer ne ispuštaju otrovne plinove u zrak i da Sunca neće nestati! – poručili su iz DV Tamaris

djelomob1.jpg