Travanj 13, 2021 1907

Napokon su lik i djelo Fausta Vrančića pretvoreni u jedan kvalitetni tematski zaokružen turistički proizvod

Ocjeni sadržaj
(7 glasova)

Portal HRTurizam objavio je priču o projektu Turističke zajednica Grada Vodica koja od nedavno nudi proizvod kojim je umrežila brojne turističke dionike, a sve je povezano u jedan tematski zaokružen turistički proizvod inspiriranim Faustom Vrančićem. Priču donosimo ispod

Na otoku Prviću od 2012. godine otvoren je Memorijalni centar ”Faust Vrančić’‘ sa suvremenim postavom multimedijalnim i interaktivnim sadržajima s ciljem promocije lika i djela Fausta Vrančića. A sada je napokon lik i dijelo Fausta Vrančića pretvoreno u jedan kvalitetni tematski zaokružen turistički proizvod.

Naime, Turistička zajednica Grada Vodica od nedavno nudi proizvod kojim je umrežila brojne turističke dionike; restorane, privatne iznajmljivače, uljare, vinarije, suvenirnice, obrte za aktivni turizam, agencije, OPG-ove, konobe, hotele i njihove wellness centre, a sve je povezano u jedan tematski zaokružen turistički proizvod inspiriranim Faustom Vrančićem, jedanim od najvećih hrvatskih izumitelja svih vremena.

Kako piše portal Turističke priče, turistički proizvod “Inspirirano Faustom” čini odličan turistički miks. Tako će goste brod Destina povesti u plovidbu Faustovim zavičajem u kojoj će uživati u ljepotama vodičkog i šibenskog arhipelaga, a na kraju stići u spomenuti Memorijalni centar. Do Memorijalnog centra gosti mogu doći i kajakom uz stručnog vodiča veslajući od Vodica do susjednog Prvića.

Cilj je umrežiti što više partnerima, od hotelijera, vinara, ugostitelja, maslinara, agencija… koji nude posebne proizvode i ponude inspirirane Faustom. To nije jednokratni projekt, nego stalni projekt kojeg ćemo širiti iz godine u godinu i bit će živ tijekom cijele godine. Na dvije strane djelujemo. Prvo da ga učinimo što prepoznatljivijim i da pouda bude dostupna kako stranim tako i domaćim gostima“, ističe Anita Franin Pečarica, direktorica TZ grada Vodica.

Također, vodički restorani pripremili su posebne jelovnike inspirirane Faustom, kao i uljara sv. Ivana te vinarije Birin i Baraka odvest će vas na putovanje kroz kušanje svojih vina i ulja. Kao i unikatni suveniri inspirirani životom i djelom Fausta Vrančića od lokalnih poduzetnika, kao i smještaj čije je uređenje interijera inspirirano djelima Fausta Vrančića. Tu je putujuća izložba te wellness i spa odmoru s pogledom na Faustov otok ili u prirodnim kozmetičkim preparatima dobivenim iz autohtonih biljaka sa otoka Prvića na OPG-u Natura Škoj u Prvić Šepurini.

Ugostitelji su naparavili poseban tematski meni, a namirnice nabavljaju od lokalnih OPG-a te smo tako povezali poljoprivredu s turističkom ponudom. Centar maslinovog ulja ima posebne degustacijske ture gdje je poveznica upravo preša koju je izumio Faust. Vinarije su povezane s izumom preša za grožđe, koji na isti način funkcionira i dan danas. Također, radi se s autohtonim sortama vinove loze, a ista vina su prisutna i u ugostiteljskim objektima koji su uključeni u projekt. Wellness i spa programi su također inspirirani s vremenom u kojem je živio Faus kroz aromatično bilje s otoka Prvića. Uključili smo i proizvođače suvenire, dok su agencije napravile posebne izlete. Prošle godine smo licencirali turističke vodiče, tako da želimo sve povezati u jedan turistički proizvod inspirirani Faustom. Radi se o zaokruženoj priči koje ćemo i dalje širi i uključivati što više partnera, a važno je za istaknuti i kako se radi o cjelogodišnjem proizvodu, pogotovo važno za sadržaj van sezone kupanja” zaključuje Franin Pečarica.

Promotivni letak “Inspirirano faustom”

Najvažniji izum Vrančića je svakako padobran, no to svakako nije njegov jedini izum. Njegov Rječnik pet najuglednijih europskih jezika – latinskog, talijanskog, njemačkog, dalmatinskog i mađarskog – prvi je hrvatski i prvi mađarski rječnik u povijesti. Objavljen je u Veneciji 1595. i smatra se temeljem hrvatske leksikografije.

U svojoj zbirci izuma Machinae novae ili Novi strojevi Faust na 49 bakroreza velikog formata opisuje 56 različitih uređaja i tehničkih konstrukcija. Pored njegova najpoznatijeg izuma – padobrana, istaknuto mjesto zauzimaju dvije skupine projekata – mostovi i mlinovi. 

Kako navode u Memorijalnom centaru Faust Vrančić, tri su Faustova mosta izumi od velikog značaja jer se kao ideje prvi put pojavljuju u tehničkoj literaturi: most od zvonovine (bronce) – prva ideja mosta od metala u povijesti tehnike, most s jednim užetom – preteča moderne žičare te željezni most – prva ideja mosta ovješenog o lance. U skupini mlinova Faust opisuje čak 18 vrsta. Pokretani su vjetrom, vodenom masom, morskim strujama, ljudskim ili životinjskim pogonom. Faust uvodi inovacije u postojeću ideju mlina: vertikalnu osovinu, pomična krila, preteču turbine. Ostali izumi također su vrlo korisni u svakodnevnom životu: pile, preše, pumpe za vodu, satovi, a zanimljivo je da je Faust također i autor prvog amortizera u povijesti tehnnike.

Svaki gost koji dođe u Vodice mora znati za Fausta Vrančića. Inovator koji je izumi padobran! Koja priča i sveti gral u promociji.

Potrebno je povezati što više turističkih objekata kroz proizvod “Inspirirano Faustom”, brendirati Vodice kroz Fausta, održavati tematske manifestacije, konferencije, urbana oprema destinacije, signalizacija, brendirani smještaj, gotovi turistički paketi… zato poziv svima da se uključe u ovaj projekt.

Svakako bi Vodice trebale puno bolje iskoristiti i brendirati ovu priču, no ovo je odličan start i važan prvi korak naprijed. Nikada nije kasno za krenuti naprijed. Faust mora biti jedna od okosnica turističkog razvoja Vodica. Bravo Vodice.

Ovo je svjetska priča, a na nama je da ju ispričamo i brendiramo. Tko će, ako ne mi sami?

Više informacija pogledajte OVDJE

djelomob1.jpg