Svi 10, 2021 4273

Radi kao manager u restoranskom kompleksu u Austriji, a na posao ide žičarom ili terenskim vozilom

Ocjeni sadržaj
(12 glasova)

Svoj profesionalni put započeo je u Marini Frapa. Potom ga je život odveo u Ameriku gdje je planirao ostati šest mjeseci, ali je "zapeo" deset godina radeći na Disney Cruise Line. Danas u Austriji na planini Shuttleberg u mjestu Flachauwinkl-Kleinarl radi kao restaurant manager u novoizgrađenom restoranskom kompleksu Lumberjack.

Vodičanin Stipe Roca po završetku Pomorske škole u Zadru odlučio je nastaviti školovanje. Iako je završio Prometni fakultet u Zagrebu ovaj tridesetoosmogodišnjak nikad nije radio u struci. Život ga je odveo na drugačiji put.

-  Trenutno radim kao restaurant manager u Alpin Chalet korporaciji. A moja priča je krenula sasvim slučajno. 2010. godine sam se prijavio na natječaj za posao voditelja ugostiteljstva u marini Frapa u Rogoznici gdje sam nakon 3 mjeseca izabran za posao između gotovo 400 kandidata. Time sam sa svojih 27 godina postao najmlađi voditelj u povijesti marine na što sam iznimno ponosan – započeo je Stipe Roca razgovor.

Mada mu je to bio zanimljiv posao odlučio je  otići iz Hrvatske na kratko zbog privatnih razloga s namjerom da se vrati prije sezone. Međutim, jedno su planovi, a život je donio nešto drugo.

- Put me spletom slučajnih okolnosti odveo na Disney Cruise Line i daleku Ameriku, tako da je moj planirani kratki izlet od 6 mjeseci potrajao gotovo 10 godina. Na najboljoj obiteljskoj kompaniji za kružna putovanja sam nastavio svoj poslovni razvoj koji sam započeo u marini Frapa, ali zahvaljujući Disney Cruise Lineu sam prije nekoliko dana proslavio deset godina zajedničkog života sa svojom suprugom Raquel  – s ponosom nastavlja Roca.

Po povratku iz Amerike i krstarenja po vrućim Bahamima i Karibima put ga je odveo u Austriju gdje trenutno radi. U novoizgrađenom restoranskom kompleksu Lumberjack u pokrajini Salzburg u mjestu Kleinarl, radi kao restaurant manager. Restoranski kompleks Lumberjack izgrađen je prošle godine na dijelu planine Shuttleberg u mjestu Flachauwinkl-Kleinarl u samom srcu skijališta Ski Amade, te ima preko 1000 sjedećih mjesta na 3 razine i 4 terase.

- Ovo je najveći restoranski kompleks ovakvog tipa u Europi i na svojih devet prodajnih punktova poslužuje isključivo organske i bio proizvode iz doline u kojoj je sagrađen. Nalazi se na pola planine tako da na posao idem službenim terenskim vozilom ili žičarom na vrh planine pa se skijama spustim do restorana – nastavlja Roca razgovor.

Njegov posao je organizacija i unapređenje usluge, određivanje i provođenje standarda, komunikacija između odjela te jednostavno briga da cjelokupno poslovanje ide u najboljem redu.

- U smjeni imam preko 40 ljudi u timu. Uglavnom su to Poljaci, Česi, Mađari, te pokoji Austrijanac tako da je što se komunikacije i kulturoloških razlika tiče relativno lakše u odnosu kada sam radio u Americi – dodaje Roca.

Razmišljao je Stipe i o privatnom poslu, ali se još uvijek nije odlučio na taj korak, jer je trenutno fokusiran na svoj rad u Lumberjack-u i uživa biti dio velikog projekta gdje može puno doprinijeti.

Mada je u Austriji tek jednu zimsku sezonu koja je bila više organizacijskog karaktera nego radnog imao je i dosta vremena za druženje. Tako je ovu godinu većinom proveo u rodnim Vodicama i povremeno odlazio u Austriji, a kad se jednom sve normalizira planira provoditi oko 4 mjeseca u Vodicama, a 8 u Austriji.

U cijeloj kompaniji je s njim njegov bliski prijatelj iz Vodica koji je dobio posao operatera na žičari koja je u također u vlasništvu iste firme. Kada bi im se pridružili još koji sumještani na radu u Austriji i ovim mladim i uspješnim momcima bi svaki odlazak u Austriju bio još draži.

Stoga Roca ovim putem poziva mlade sumještane željne novih izazova da mu se jave nakon ljeta te ukoliko se žele priključiti njegovom timu uz znanje engleskog i njemačkog jezika vrata su im otvorena.

- Sve ostalo se nauči brzo. Uvjeti rada i smještaj su odlični i radi se na samom skijalištu. Kako u Austriji ima dvije sezone, proljetno-ljetna i zimska koja traje od prosinca do travnja prostora za zaposlenje ima.  Trenutno smo uglavnom kompletirani za ljetnu sezonu, ali za zimsku mjesta ima – zaključio je Roca.

Poslijednja izmjena dana Utorak, 11 Svi 2021 12:47
djelomob1.jpg