Svi 18, 2021 1941

Sve tajne meda s kornatskog krša

Ocjeni sadržaj
(8 glasova)

Nisu jedini koji imaju košnice na Kornatu, ali su jedini iz Vodica. Prebacivanje košnica do otoka je zahtjevno, ali to nije spriječilo Antu Bulata, vlasnika OPG-a Bulat da prebaci svojih 30 košnica. Uz mukotrpan trud, med koji dobiju od kornatske kadulje iznimne je kvalitete.

Jos od 1989. godine Ante Bulat, zajedno sa svojom obitelji bavi se proizvodnjom meda. Sa svojih 150 košnica koje sele na razne lokacije, od Like, sjeverne Dalmacije pa sve do sjeverne Hrvatske, nastoje opravdati povjerenje kupaca. 

Tako su se prije tri godine odlučili za prebacivanje košnica na otok Kornat kako bi svojim kupcima ponudili med od kornatske kadulje.

-    Na Kornate smo prebacili 30 košnica po pravilniku Nacionalnog parka Kornati. Zbog izuzetne kvalitete i rasprostranjenosti kadulje košnice prebacujemo sredinom travnja i vraćamo ih krajem svibnja. Uz nas tu su još domaćini s Murtera, a ima pčelara i iz zadarske županije – započeo je razgovor Ante Bulat, vlasnik OPG- Bulat.

 

Sam odlazak i prebacivanje košnica na otok Kornat je težak; od samog ukrcaja košnica na kamion, pa na brod kojim ih prevoze na otok Kornat te do postavljanja košnica na idealno mjesto. 

Zbog težine posla i nepristupačnog terena posebno su ponosni na med s Kornata. Uz to im i vrijeme diktira posao.

-    Vremenske prilike i neprilike najviše utječu na posao, pa tako i naš odlazak do pčelinjaka na otoku Kornatu. Ako vremenski uvjeti nisu idealni, ne možemo ići – nastavlja Bulat.

Kako je kadulja s otoka Kornata iznimno visoke kvalitete jer nema drugog medonosnog bilja osim kadulje ovaj med spada u uniflorni med.

Uz med s Kornata u OPG- u Bulat nude med od dalmatinske kadulje, drače, vrijeska, bagrema i medljike, te cvjetni prah, propolis i vosak. Posebno im je tražen i imunomed od mješavine peludi, propolisa i meda proizveden po vlastitoj recepturi. 

Kada nije na OPG-u Ante prenosi svoje znanje na druge.

-    Suradnik sam Učilišta u Vodicama i kad imaju kandidate za zvanje pčelar, rado ih educiram na svom pčelinjaku.  Također, sudjelujem u ocjenjivanju meda i redovito posjećujem sajmove na kojima se dodatno educiramo – zaključio je Bulat.

Poslijednja izmjena dana Srijeda, 08 Rujan 2021 13:25
djelomob1.jpg