Kolovoz 16, 2021 11927

Mala sportska ćakula s hrvatskom nogometnom ikonom

Robert Prosinečki za odmor je odabrao Vodice – zaigrao je s našim mališanima i uživao u gostoprimstvu

Ocjeni sadržaj
(12 glasova)

Jedan od najvećih hrvatskih nogometaša svih vremena Robert Prosinečki za svoj je malo duži odmor odabrao upravo Vodice. Žuti je bio najbolji mladi igrač svijeta '87. u Čileu pod reprezentacijom Jugoslavije, na Europskom prvenstvu U21 '90. je u Rusiji osvojio srebro, a s Hrvatskom na Svjetskom prvenstvu '98. broncu. Igrao je Lige prvaka i bio jedan od pet stranaca te jedini Hrvat koji je igrao u Barceloni i Real Madridu. Otkrio nam je da njegove mnogobrojne tetovaže pričaju tu životnu priču, ali i naglasio da ga je srdačnost naših Vodičana uistinu oduševila.

Ma neću više doći u Vodice! – šaljivo je Žuti započeo ćakulu. Kako doznajemo, nije se mogao 'braniti' od poziva na druženje, kave, šake razgovora ili janjetine – možda najbolje koje je ikad probao. 

-    Šalu na stranu, zaista sam uživao s obitelji ovih 20-ak dana u Vodicama. U ovom gradu i njegovoj okolici se ima mnogo toga za vidjeti i zapravo, svega onog što je nama sada trebalo. Tu imam mnogo dobrih prijatelja, a lokalna hrana i restorani su odlični.

U Vodicama ga nije bilo osam godina, ali njegova supruga Vlatka i kćeri tu su se gotovo udomaćile.

-    Njeni roditelji tu imaju kuću preko 30 godina, a zbog toga mi znaju dobaciti i da sam vodički zet. Iako je supruga rođena u Zagrebu i tamo je odrasla, njeni roditelji su porijeklom iz Oklaja. Kako ono kažete, Vlaji?

Iako smo svjedočili poprilično vrućim danima, to ga nije spriječilo i da posjeti i malo zaigra na balun s mladim vodičkim nogometašima na treningu u Račicama.

-    Bilo je lijepo družiti se s vodičkim mališanima. Ono što je najvažnije, popravlja se infrastruktura, rade se tribine, uređuje teren… Kad dođe dvorana, odnosno ozbiljan sportski centar djeca će imati još veću želju za treniranjem.

Naglašava da se klub godinama borio da prvi put uđe u treću ligu što je nevjerojatan pomak, a uz volju i angažman rezultati neće izostati. Pohvalio je i svog dugogodišnjeg prijatelja, Marina Mikšića - predsjednika NK Vodica za dobro vodstvo uz neviđeni entuzijazam.

-    Žuti je jednostavan čovik i veliki igrač. Uvijek je spreman pomoći i privilegija ga je poznavati, istaknuo je Mikšić.

Dok smo ćakulali u jednom lokalnom kafiću prije njegova povratka u Zagreb, pozivi i pozdravljanje ni onda nisu prestajali. Najčešća pitanja bila su kakav uspjeh predviđa Hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji u kvalifikacijama i na samom Svjetskom prvenstvu u Katru, ali i ono skoro važnije – kako vidi našega Hajduka.

-    Dobro su odigrali posljednje dvije utakmice, ali bez kontinuiteta ne ide. Hajduka nažalost nema već 16 godina, a mi smo kao narod preeuforični kad je dobro ili skroz pesimistični kad krene nizbrdo. Nogomet nam je bitna stavka van familije i posla, ali nadam se da će biti bolje. No, gdje bi igrali Champions League? Doći ćemo do toga da ćemo biti domaćini u Budimpešti ili Rumunjskoj.

Rad na infrastrukturi je ono što stalno ističe. Nogomet jako promovira Hrvatsku, a njemu smo najmanje dali. Kaže, voljeli bismo nerealne stvari, dok praktički nemamo ni stadiona. 

-    Naš talent se ne može objasniti, ali njega neće biti stalno. Uz bolju infrastrukturu, s kojom smo na samom dnu, možda bi imali još 20 – 30 vrhunskih igrača koji bi se s kompjutera i mobitela prebacili u nogomet ili druge sportove. Uz takve uvjete i ovako malu naciju biti treći i drugi u svijetu je fascinantno.

Kroz svoju veliku karijeru živio je i radio u inozemstvu u kojem ne mogu vjerovati da se kod nas događaju ovakvi rezultati. Što će biti na sljedećem prvenstvu, teško je predvidjeti, ali najvažnije je da reprezentacija može i ide dalje.

Što se tiče njegove profesije, odnosno trenerskog posla nikad nema planova. Želje uvijek postoje, ali kako kaže, vidjet ćemo što realnost nosi. Na Europskom prvenstvu bio je stručni komentator, ali i prema nekim anketama prvi sljedeći odabir navijača za izbornika.

-    Iako je lijepo to čuti, o tome nisam razmišljao. U ovom trenutku želim samo da nam Hrvatska igra dobro. Držimo svima palčeve da s Rusijom i Slovačkom, a potom i Slovenijom u Splitu odigraju što bolje. Ponavljam, već je veliki uspjeh da je tako mala zemlja stalno na velikim takmičenjima, zaključio je Prosinečki.

Vodičanima, koji su ga tradicionalno otpratili našim maslinovim uljem i smokvama, zahvalio se na ogromnom gostoprimstvu i obećao da ćemo se viđati i češće.

Poslijednja izmjena dana Ponedjeljak, 16 Kolovoz 2021 14:14