Prosinac 27, 2021 3231

Daily Mail piše o nevjerojatnom hrvatskom otoku u obliku otiska prsta udaljen od Vodica svega 7 kilometara

Daily Mail piše o nevjerojatnom hrvatskom otoku u obliku otiska prsta udaljen od Vodica svega 7 kilometara Google earth
Ocjeni sadržaj
(3 glasova)

O nevjerojatnom nenaseljenom hrvatskom otoku koji izgleda kao divovski otisak prsta – zahvaljujući nevjerojatnoj mreži suhozida koju su izgradili lokalni farmeri u 19. stoljeću piše Daily Mail, koji je objavio i fotografiju Borisa Kačana, suradnika portala Morski HR. 

Britanski dnevnik podsjeća da su već pisali o otoku Galešnjaku u obliku srca, no, oduševljeni hrvatskom obalom, kažu da geologija zemlje s tjelesnom tematikom tu ne završava – jer se na njoj se nalazi i otok koji iz zraka izgleda kao divovski otisak prsta.

Otok se zove Bavljenac, a efekt otiska prsta kojeg stvara mreža starih kamenih zidova i prepoznatljivog ovalnog oblika, pokazuje slika Google Eartha .

Bavljenac, poznat i kao Baljenac, je nenaseljen i prostire se na površini od 0,14 km2. Kameni zidovi, kada bi se spojili, bili bi ukupne duljine 23 km.

Otok su za poljoprivredu koristili stanovnici susjednog otoka Kaprija.

Raščistili su ‘oštru vegetaciju’ Bavljenca kako bi napravili mjesta za stabla smokava i citrusa, kao i vinovu lozu, izgradili su mrežu kamenih zidova kako bi zaštitili usjeve od vjetra i podijelili parcele.

Ovi kameni zidovi do struka – koji datiraju iz 1800-ih – stvoreni su tehnikom poznatom kao “suhi zidovi”, koja uključuje pažljivo slaganje i međusobno spajanje stijena, prenosi Daily Mail.

Dok voćaka više nema, kameni zidovi su ostali i zaštićeni su od 2018. godine kao dio UNESCO-vog popisa nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.Zidovi su svjedoci vremena kada su naporan rad, upornost i izdržljivost bili ključni za kroćenje surovog, ali zadivljujućeg krškog krajolika jadranske obale.

Oni koji žele posjetiti ovaj otok, mogu krenuti u obilazak brodom, međutim, ove ture ne omogućuju pristajanje na otok, jer nema pristaništa.

 

djelomob1.jpg