Veljača 01, 2022 3427

Deset godina od snježne zime koja je okovala Dalmaciju, sličnog scenarija ove godine nema na vidiku

Ocjeni sadržaj
(5 glasova)

Veljača 2012. godine ostat će zapisana u meteo povijesti Hrvatske zahvaljujući genovskoj cikloni Gabor. Nakon relativno tople prve polovice te zime, velika studen s rekordnim snijegom prije točno deset godina okovala je Dalmaciju. Ima li sličnih naznaka i ove zime?

-    Dugoročno nema veće zime na vidiku. I dalje će se zadržavati stabilna anticiklona koja je skoro cijeli siječanj utjecala na vrijeme kod nas. Samo povremeno dolazi do prodora hladnih fronta sa sjevera. Vrijeme je manje-više stabilno, uz sjeverna strujanja i sjeverni vjetar te scenarija iz 2012. godine nema na vidiku, rekao nam je Darko Begić, predsjednik udruge Šibenik meteo.

Zima se okomila na Sjedinjene američke države i Kanadu SAD te ide istočno od Europe, spušta se preko Ukrajine i Crnog mora na Grčku i Tursku, ali i Bliski Istok. Čak je pao obilan snijeg u Jeruzalemu.

-    Nevrijeme koje je poharalo Europu nas je zaobišlo. Tu se dogodio sudar ciklona s Atlantika i anticiklone koji je donio jače vjetrove. Mi se nalazimo blizu središta anticiklone i uz visok tlak vjetra i nema previše. Danas će još zapuhati bura, a sutra će već biti tiho, najavio je predsjednik Begić.

Pogledajte video snijega prije 10 godina

djelomob1.jpg