Veljača 03, 2022 3366

Konvoj Libertas u čast svetoga Vlaha

Prije točno 30 godina Vodičani i Primoštenci uputili su se s Destom podržati opkoljene Dubrovčane

Ocjeni sadržaj
(13 glasova)

Na današnji dan prije trideset godina Vodičani i Primoštenci zajedno su krenuli brodom Desto na plovidbu prema opkoljenom Dubrovniku. Na Korčuli su se pridružili konvoju Libertas te 3. veljače 1992. godine ušli u dubrovačku luku Gruž, točno na svetoga Vlahu.

Evo što kaže Ante Cukrov, tadašnji zapovjednik broda Desto, naš današnji gradonačelnik:

- Prije svega čestitam svim žiteljima Župe dubrovačke i Dubrovčanima blagdan njihovog zaštitnika svetog Vlaha. Iznenađen time da je moja supruga punih 30 godina sačuvala jedan od transparenata koji su tada bili izvješeni na brodu, a koje je napravio naš dobri duh Vodica, nažalost pokojni Petar (Pere) Pelajić, sjetio sam se tih dana i nazvao nekolicinu nas da se prisjetimo tih vremena.

Tada ih je s Destom sveukupno isplovilo točno 21, od toga petero iz Primoštena i 16 iz Vodica. Svi zajedno su se prisjetili imena: Ratko Bilan (Bojs), Mihovil Fržop (Mijo), Ante Roca, Ante Cukrov, Ivica Crljenak, Željko Bandl Valeš, Hrvoje Mateša, Josip Palada te Primoštenci Ive Stoža i Ante Matošin. Prisjetili su se i onih koji su u međuvremenu preminuli: Davor Juričev-Martinčev (Coto), Benedikt Bodul (Bene), Branko Popović, Marko Sladoljev Tumpor (Mrkica), Ante Frane Cukrov, Ante Palada, Ante Ive Crljenak (Bubak) i Primoštenci Božica Gracin i Ante Zuban. S njima su bile i  dvije časne sestre za koje nemaju informaciju gdje su danas.

- U tim ratnim vremenima smatrali smo da je vrlo važno pružiti izmučenom i opkoljenom Dubrovniku prvenstveno moralnu, a shodno mogućnostima i humanitarnu pomoć u hrani, odjeći, obući i lijekovima. Bili smo neugodno iznenađeni razmjerom razaranja i uništavanja svjetskog kulturnog spomenika i samog Dubrovnika, a jednako tako i problemom opskrbe osnovnim životnim potrepštinama.

Osjetili smo duh odlučnosti i borbenosti samog stanovništva riješenog da ustraje do konačnog oslobađanja što je na nas ostavilo poseban dojam i bili smo sretni da smo mogli biti barem mali dio toga. Bilo bi nam posebno drago da još jednom odemo na svetog Vlahu brodom Desto do Dubrovnika, poželio je Cukrov.

Inače, zanimljiva je činjenica da je jedan od dva patrolna broda koji su tada kontrolirali opkoljeni Dubrovnik danas u vodičkom portu i zove se Ina.

djelomob1.jpg