Ožujak 12, 2022 7979

Kakva je veza Vodica i „vodiške žutine“ s ukrajinskim gradom Lavov (Lviv)? Za vas je saznao Dinko Vučak

Ocjeni sadržaj
(7 glasova)

Ovih dana često čujemo za ukrajinski grad Lavov (Lviv). Iz tog grada koji leži na rijeci Poltvi, osamdesetak kilometara udaljenog od granice s Poljskom, javljaju se hrvatski novinari i obavještavaju nas o ratnim stradavanjima u Ukrajini. U Lvivu je donedavno  živjelo nešto manje od 750 tisuća ljudi. Sada ih je manje jer stariji, žene i djeca napuštaju grad i privremeno odlaze u neke prijateljske zemlje. Među ostalim, i u Hrvatsku.  

I naše Vodice postale su utočište nekima od njih. 

A da su Vodice povezane s tim ukrajinskim gradom već poodavna, svjedoče podaci iz glasila „Kuryer Lwowski“, na koje je naišao Dinko Križan Vučak dok je pretraživao digitaliziranu građu o Vodicama. 

U tom glasilu je stanoviti M. Basala tri godine za redom oglašavao prodaju čuvenih dalmatinskih vina, među kojima i „vodišku žutinu“. 

U oglasu je stajalo da je dobra za probavne smetnje i brojne druge zdravstvene tegobe, pa čak i u slučajevima epidemije. Što se okusa i izgleda tiče, pisalo je da je žutina krajnje ugodna, bijela i slatka. 

Inače, u to su se vrijeme Vodice i Lviv nalazili u zajedničkoj državi, Austro-Ugarskoj.

Zahvaljujemo našem marljivom Dinku na trudu i ovim zanimljivostima, a prijateljima iz Ukrajine i Lviva da njihovom zemljom što prije zavlada mir.  

djelomob1.jpg