Travanj 16, 2022 3106

Velika fotovideogalerija: Prvićka gajeta Mila na najvećem mediteranskom pomorskom festivalu 'Escale a Sete'

Ocjeni sadržaj
(4 glasova)

Od 12. do 18. travnja 2022. u Seteu na jugu Francuske održava se najveći mediteranski pomorski Festival 'Escale a Sete' koji objedinjuje turizam, pomorstvo, brodogradnju, ribarstvo te tradicionalnu gastronomiju i enologiju. Na Festivalu po prvi puta sudjeluje i gajeta 'Mila' iz Prvić Šepurine sa svojom posadom koju čine Boris Antić, Goran Franić i Albert Jean J Zucrov.

- Nije to festival samo drvenih brodova, galija, starih velikih brodova s jedrima, već i festival kulture, gastronomije, ali i pomorske glazbe. Svakodnevno po ulicama imamo priliku čuti grupe s frulama, udaraljkama ili gajdama iz Škotske, Irske, pa iz cijelog svijeta. Nekoliko puta dnevno naša gajeta 'Mila' i ostali brodovi izlaze iz velikog porta i voze na jedra. Atmosfera je odlična – ispričao nam je Goran Franić.

Sajam je odlična prilika za promociju hrvatske turističke i nautičke ponude te broji preko 100.000 posjetitelja u jednom danu. Hrvatska sudjeluje pod motom Hrvatsko more i drveni brodovi, a kroz sedam festivalskih dana predstavit će se udruge za promicanje naše maritimne baštine – uz Udrugu Grad Vodice s gajetom Mila, tu su Cronaves iz Splita kao organizator i koordinator te Palagruza iz Komiže koja će izložiti komišku sandulu Molo Palagruza i komišku gundulu.

- Brojni posjetitelji svraćaju na hrvatski štand te su podijeljene dvije palete letaka koje su sadržavale hrvatske auto karte i pomorske karte, ali i turističke prospekte naših gradova. Poseban je ugođaj bio u četvrtak kad je upriličen Hrvatski dan, kada nas je posjetila i Senka Burić, privremena otpravnica poslova u hrvatskom veleposlanstvu u Francuskoj Republici u Parizu. Posjetitelji su imali prilike kušati naš pršut i sir, kanapee, a kuhao se i brudet. Reakcije su bile odlične – otkrio nam je Franić.

Gajeta 'Mila' na Festivalu sudjeluje svih sedam dana, a njen povratak kući u Prvić Šepurinu bit će u ponedjeljak 18. travnja. Do tada, pogledajte veliku fotogaleriju koju nam je poslala njena posada iz Setea.

Poslijednja izmjena dana Subota, 16 Travanj 2022 16:32
djelomob1.jpg